انواع ورق آهن و کاربرد آن در صنایع مختلف

ورق فولادی یکی از پر مصرف‌ ترین محصولات فولادی است که در انواع آلیاژها، ابعاد و ضخامت های مختلف تولید می شود که بسته به ضخامت، ابعاد و آلیاژ مورد استفاده، کاربردهای متفاوتی نیز دارند. در این مقاله از مجله آهن یک دو سه به ورق فولادی و انواع مختلف آن می پردازیم و آنهارا بررسی می کنیم. 

 


ورق چیست و چگونه تولید می شود؟

ورق آهنی، یک ورق مسطح است که از ترکیب آهن با آلومینیوم، استیل، و … در حالت مذاب و به روش‌ نوردگرم یا نورد سرد تولید می‌شود. معمولاً این ورق های آهنی را برای سهولت در حمل و نقل و استفاده به صورت رول و کلافی شکل می‌دهند.

ورق‌های فولادی به روش نورد تولید می‌شوند، در روش نورد از غلتک‌های بزرگ و عریضی استفاده می‌کنند و شمش‌های فولادی را از بین آن‌ها عبور می‌دهند. رفته رفته فاصله‌ی میان این غلتک‌ها را کم و کمتر می‌کنند تا در نهایت ضخامت شمش‌‌های فولادی به مقدار تعریف شده‌ی کاهش یابد. در روش تولید نورد سرد، شمش‌های فولادی طی فرآیندی سرد تحت فشار و کشش تولید می‌شوند. دستگاه‌های نورد سرد از ۲ غلتک کار و ۴ غلتک پشتیبان برای شکل دادن به شمش‌های فولادی استفاده می‌کنند. غلتک‌های کار وظیفه‌ی تحت فشار قرار دادن شمش و کاهش ضخامت آن تا رسیدن به اندازه‌ی مورد نیاز را دارند. غلتک‌های پشتیبان اما وظیفه‌ی نگهداری غلتک کار را برعهده دارند تا مانع خم شدن آن‌ها شوند.

در روش تولید نورد گرم، شمش‌های فولادی طی فرآیندی گرمایشی با میزان دمای ۱۴۰۰ فارنهایت تحت فشار و شکل دهی قرار می‌گیرند. ورق‌های تولید شده به روش نوردگرم براساس ضخامت به دو نوع فویل (برگ یا شیت ) با قطری بین ۱۶/۱ تا  16/5 اینچ  و پلیت با قطری بیش از ۶ میلیمتر تقسیم می‌شوند.

 

بیشتر بخوانید

 

انواع ورق آهن یا فولادی کدامند؟

 

  • ورق گالوانیزه

از رایج ترین انواع ورق های آهنی موجود در بازار، ورق گالوانیزه می باشد. ورق گالوانیزه از ورق سیاه و طی فرآیند نورد سرد تولید می‌شود و طی یک فرآیند خاص، روی‌ اندود یا گالوانیزه می‌شود. فلز روی، از فولاد و آهن در برابر اکسید آهن حفاظت می‌کند بنابراین ورق گالوانیزه در برابر اکسید شدن بسیار مقاوم است. ضخامت این محصول از ۶ تا ۱۸ میلی ‌متر متغیر می باشد. طول ورق گالوانیزه از ۲ تا ۶ متر است و وزن تقریبی آن بین ۸ تا ۳۰ کیلوگرم می باشد. نوع دیگری از ورق های گالوانیزه وجود دارند که به ورق گالوانیزه گرم معروف هستند که از قرار دادن پوشش گالوانیزه بر روی سطح ورق روغنی طی فرآیند نورد گرم تولید می شوند. در حالت کلی گالوانیزه کردن یک روش مقاوم سازی محسوب می شود، ورق های روغنی با این روش در برابر خوردگی و زنگ زدن مقاوم می شوند. از ورق های گالوانیزه برای تولید ورق گالوانیزه ذوزنقه ای که دارای عرض ۱۰۰ تا  125 سانتی متر است استفاده می شود و زمان تولید این محصول بین ۲ تا ۴۸ ساعت می باشد.

 

 

  • ورق روغنی

ورق روغنی به دو دسته ورق نورد سرد و گرم تقسیم می شود. محصول خروجی نورد گرم را می توان ورق سیاه نامید و محصول خروجی نورد سرد را می توان ورق روغنی نامید. در بازار، ورق ورغنی به ورق فولادی سرد معروف است. این نوع از ورق دارای عرض استاندارد ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتی متر است. علاوه بر این، در ضخامت های ۰.۳ میلی متر تا ۴ میلی متر نیز تولید می شود. در حالت کلی ورق های روغنی پایه ساخت ورق های گالوانیزه هستند.

 

 

  • ورق استنلس استیل

ورق استیل، یک آلیاژ فولادی است که براساس عناصر تشکیل ‌دهنده ‌‌اش، تفاوت ‌هایی با سایر ورق ‌های فولادی دارد. عنصر تعیین ‌کننده در آلیاژ ورق استیل، کربن است. اگر کربن موجود در آلیاژ، کم تر از ۲ درصد از کل آن باشد، ورق استیل تولید می شود. مهم ‌ترین تفاوت استیل با سایر ورق ها در مشخصات فنی آن است. ورق استیل کاربردهای متفاوتی دارد، از ورق استیل برای ساخت انواع مخزن استیل، میخ، پرچ، لوله‌درزدار و تیرآهن استفاده می شود.

 

 

  • ورق آجدار

ورق آجدار، محصولی از جنس ورق سیاه است و طی فرآیند نورد گرم تولید می شود. ورق آجدار تفاوت‌ های زیادی با دیگر محصولات نورد گرم، مانند ورق اسیدشویی دارد. کاربرد اصلی ورق آجدار برای ایجاد اصطکاک در سطوح مختلف است به همین منظور از این محصول در کف اتوبوس‌ ها، آسانسورها یا پله ‌ها و پل‌ ها استفاده می‌شود.

                                                         

 

 

  • ورق رنگی

ورق رنگی نوعی از ورق فولادی است که به دلیل گالوانیزه بودن ورق پایه آن، به آن ورق گالوانیزه گفته می شود. این نوع از ورق ها ابتدا در کوره پخته می شود. فولادهای گالوانیزه پوششی از زینک اکساید دارند که این پوشش در برابر عوامل محیطی بیرونی از ورق محافظت می کند. در اکثر صنایع مثل صنعت ساختمان، صنایع فلزی، لوازم خانگی و همچنین حمل و نقل از این نوع از ورق استفاده می شود.

 

 

  • ورق سیاه

برخی از ورق ها هستند که به وسیله نورد گرم تولید می شوند. به این گونه از ورق ها، ورق سیاه گفته می شود. این نوع از ورق را می توان یکی از اصلی ترین ورق ها در بازار آهن دانست. برای اندازه گیری کیفیت این ورق باید از شاخصی به نام ST استفاده می شود. در ورق سیاه معمولی، شاخص ST بین اعداد st33 تا st52 می باشد.براساس درخواست مشتری، ورق سیاه می تواند به صورت رول یا شیت های برش خورده و یا فابریک ارائه شود.

 

 

  • ورق آلومینیوم

یکی از پرکاربردترین ورق ها در صنایع مختلف، ورق آلومینیوم است که در تولید روکش کابل ها و عایق های حرارتی مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول در اندازه و ابعاد متفاوتی از ۰.۰۰۸ تا ضخامت ۰.۲۵ اینچ در دسترس است و به صورت رنگی و بی رنگ تولید می شود.این ورق ها، برای مصارف گوناگونی به کار برده می شوند، بنابراین برای استفاده در هر صنعت لازم است.

 

 

  • ورق کرکره

نوعی ورق نازک فرم داده‌ شده فولادی، پلاستیکی و آلومینیومی است که با فرمینگ کردن ورق های فلزی مختلف به ویژه ورق های گالوانیزه رنگی ورق کرکره به وجود می آید.ورق های فلزی کرکره در انواع و طرح های مختلفی تولید و به بازار عرضه می شوند که هر یک بسته به نوع کاربرد مختلف ساختمانی یا صنعتی استفاده می شوند.

 

  • ورق صنعتی

ورق صنعتی، همان ورق‌ فولادی است که در صنایع مختلف و به ویژه در صنعت ساختمان ‌سازی استفاده می‌ شود و دارای انواع مختلفی است. ورق‌ صنعتی از برش تختال و اسلب تولید می‌شود و دارای کیفیت بالایی هستند و در واقع یکی از با کیفیت ترین نوع ورق ها محسوب می شوند.

 

  • ورق قلع اندود

ورق قلع اندود نوعی ورق روغنی است و طی فرآیند نورد سرد تولید می شود. در فرآیند تولید ورق قلع اندود لایه ای از عنصر قلع بر روی سطح ورق ایجاد می شود و معمولا سطح نهایی را با یک لایه کروم جهت محافظت بیشتر پوشش می دهند. مهم ترین کاربرد این محصول در صنایع بسته بندی مواد غذایی و شیمیایی و نیز صنایع بسته بندی اقلام دارویی می باشد.

 

  • ورق آلیاژی

ورق های آلیاژی، ورق هایی هستند که با عناصر مختلف ترکیب و به اشکال مختلف به بازار عرضه می شوند. ورق آلیاژی به دو دسته کلی نورد گرم و نورد سرد تقسیم می شوند. از ورق آلیاژی در ساخت کشتی و وسایل دریایی، صنعت هواپیما سازی، صنایع پتروشیمی، نفت و گاز و مخازن حمل سوخت استفاده می شود.

 

  • ورق A283

از سری ورق‌ های آلیاژی که کاربرد گسترده‌ای در صنعت دارند، ورق A283می‌باشد که به عنوان ورق مخزنی نیز شناخته می‌شوند. ورق A283 نوعی ورق آلیاژی به شمار می‌رود که از قابلیت شکل پذیری، ماشین کاری و جوشکاری بالایی برخوردار است. ورق A283 در ضخامت‌های ۴ تا ۱۲۰ میلی‌ متر و به شکل شیت‌ های برش خورده تولید و به بازار فولاد عرضه می‌ شود.

 

  • ورق A516

ورق A516 نوعی ورق (فولاد) کربنی است و از مقادیر ناچیزی از عناصر آلیاژی، نظیر گوگرد، فسفر، منگنز، سیلیکون برای رسیدن به جنسی مرغوب استفاده می‌ شود.

 

  • ورق ضدسایش

ورق ضدسایش با نام هاردوکس نیز شناخته می شود، یک ورق آلیاژی با درصد کربن بالاست و کربن موجود در این محصول باعث سختی و مقاومت و دوام بالای آن می شود. به هر میزان که درصد کربن در ورق آلیاژی افزایش یابد، استحکام و خواص ضدسایش آن نیز افزایش می یابد. در ساخت ورق های ضدسایش از فرآیند نورد سرد استفاده می شود.

 

  • ورق آلوزینک

ورق آلوزینک، یکی از انواع ورق ‌های فولاد آلیاژی است که با خواص و ویژگی های فنی متفاوتی تولید و عرضه می ‌شود. ورق آلوزینک با نام‌ های دیگری مانند «گالوانوم» و «زینکالوم» نیز شناخته می‌شود. ورق آلوزینک، در واقع یک فلز گالوانیزه است که با عنصر روی پوشش‌ دهی شده است. این ورق در تولید انواع تابلوهای برقی، ساخت انواع آبگرم کن، ساخت انواع پروفیل های درب و پنجره کاربرد دارد.

 

  • ورق مشبک

ورق مشبک با ایجاد سوراخ بر روی ورق های فلزی تولید می شود. جنس ورق مشبک می تواند از استیل یا آلومینیوم باشد. ورق های مشبک برحسب جنسی که دارند، انواع مختلفی دارند و همچنین کاربردشان نیز برحسب نوع و ضخامت آن ها متفاوت است.

 

  • ورق اسیدشویی

پایه تولید ورق اسیدشویی، ورق سیاه است. هنگام تولید ورق اسیدشویی، لکه ‌ها و آسیب ‌های ظاهری زیادی به آن وارد می‌شود، در نتیجه، تولیدکنندگان با یک شست ‌و شوی اسیدی، این لکه ‌ها را تمیز و ترمیم می‌کنند و به همین دلیل است که آن را ورق اسیدشویی می نامند. ورق ‌های اسیدشویی در صنایعی مانند اتومبیل‌ سازی، لوله ‌سازی و صنایع پتروشیمی کاربرد دارند.

 

  • ورق طلا

ورق طلا از رایج ترین انواع ورق های فلزی است و به رنگ طلایی می باشد و از بافت نرمی برخوردار است. ورق طلا به طور متداول در دو نوع ورق طلای عیاردار و ورق طلا پایه فلز در بازار موجود می باشد.

 

  • ورق برنجی

ورق برنج از ترکیبات آلیاژهای مس و روی تولید می شود و میزان روی و مس در ترکیب با فلز برنج، رنگ آن را تغییر داده و به زرد و نقره ای تغییر رنگ می دهد. ورق برنج به دلیل داشتن آهن دارای سختی بالایی است و علاوه بر وجود عنصر آهن، قلع و منگنز هم در ورق برنجی وجود دارد.

 

جمع بندی

 

در این مقاله از مجله آهن یک دو سه به ورق و بررسی انواع آن پرداختیم. قیمت این محصول روزانه در بازار در حال تغییر است. شرکت ماهان حدید ساعی با نام تجاری آهن یک دو سه بهترین و مرغوب ترین انواع آهن را با مناسب ترین قیمت ارائه می دهد. برای سفارش با شماره ۲۲۳۳۶۰۶۰ – 021 تماش بگیرید.

نظرتان راجع به این نوشته

شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه کاربران در رابطه با
انواع ورق آهن و کاربرد آن در صنایع مختلف