انواع پروفیل: مشخصات و کاربرد هر کدام

انواع پروفیل و مشخصات و کاربرد آن‌ها متفاوت است. به همین منظور افراد بسیاری را سراغ داریم که به‌ دنبال اطلاعات کاملی درباره پروفیل‌ها و مشخصات آن‌ها می‌گردند. به لطف این اطلاعات، تعامل‌های مختلفی می‌توان با پروفیل‌ها داشت. از طرف دیگر هر کدام از پروفیل‌ها ویژگی‌های متفاوتی دارند. سلاطین دنیای آهن بسته به کاربرد پروفیل، آن‌ها را در دسته‌بندی‌های مختلفی قرار داده‌اند. آشنایی با این ویژگی‌ها و دسته‌بندی‌ها کمک بزرگی در حین انتخاب پروفیل به حساب می‌‌آید. به همین منظور در این مطلب ابتدا با هم نگاه کوتاهی به تاریخچه پروفیل میندازیم. سپس برای شما از انواع پروفیل، دسته‌بندی و مشخصات آن‌ها می‌گوییم. در نهایت به کاربرد انواع پروفیل اشاره می‌کنیم و نگاهی به ویژگی‌های آن‌ها میندازیم. به شما قول می‌دهیم با مطالعه این مطلب تا انتها، اطلاعات کاملی درباره انواع پروفیل و مشخصات و کاربرد آن‌ها بدست آورید.

 

تاریخچه انواع پروفیل

انواع پروفیل با ویژگی‌های مختلفی در بازار وجود دارد. با این حال جالب است بدانید تاریخ استفاده نخستین پروفیل‌ها به سال‌های پایانی سده ۱۸ میلادی باز می‌گردد. تا قبل از این تاریخ، صنعتگران به‌جای پروفیل از چوب استفاده می‌کردند. چوب نه‌تنها مقاومت لازم را نداشت، بلکه در دراز مدت فرسوده می‌شد. به همین دلیل عملاً شرایطی برای استفاده از چوب در ساخت سازه‌های عظیم وجود نداشت. ماجرای استفاده از نخستین پروفیل‌ها به ساخت پلی در اسکاتلند باز می‌گردد. در آن زمان اسکاتلندی‌ها برای ساخت پلی با ۵۲۱ متر طول آستین بالا زدند. ناگفته پیداست برای ساخت چنین پلی از مصالح معمولی نمی‌توانستند کمک بگیرند. در نتیجه مهندسان خلاقیت به‌خرج دادند و ورق‌های فلزی را به حالتی لوله‌ای مانند روی هم قرار دادند. جالب است بدانید در آن زمان صنعت جوشکاری پیشرفت چندانی نداشت.

 

 در نتیجه ورق‌هایی که به حالتی لوله‌مانند روی هم قرار گرفته بود را با پرچ به هم متصل می‌کردند. این روش استقامت ورق‌ها را دوچندان می‌کرد. استفاده از پروفیل‌ها در این پل باعث شد تا آوازه این سطح مقطع جدید در بازار‌های آهن بین‌المللی بر سر زبان‌ها بیفتد. در نتیجه تقاضا برای استفاده از این سطح مقطع‌ها به میزان چشمگیری افزایش پیدا کرد. به دنبال درخواست بیشتر برای این پروفیل‌ها، کارخانه‌های کوچک و بزرگی در گوشه‌و‌کنار دنیا مشغول ساخت نمونه‌‌های نخستین پروفیل شدند. با بالاگرفتن آتش جنگ جهانی دوم، صنعت جوشکاری با پیشرفت چشمگیری روبه‌رو شد. این پیشرفت به سود صاحبان صنایع ساخت پروفیل تمام شد.

 

 از آن زمان به بعد، به‌‌ جای پرچ‌کردن پروفیل‌ها، لبه‌های آن‌ها روی هم جوش داده می‌شود. این شرایط نه‌تنها استقامت پروفیل را نسبت به نمونه‌های نخستین افزایش می‌دهد، بلکه دامنه کاربردهای انواع پروفیل و مشخصات آن‌ها را نیز بیشتر می‌کند. این روزها انواع پروفیل با استانداردهای مختلفی تولید می‌شوند. در ادامه درباره این استانداردها و انواع پروفیل بیشتر صحبت خواهیم کرد.

 

انواع پروفیل در چه دسته‌بندی‌هایی قرار می‌گیرند؟

انواع پروفیل در چه دسته‌بندی‌هایی قرار می‌گیرند؟   2  آهن 123

با توجه به توضیحاتی که دادیم، حتماً‌ درجریان قرار گرفته‌اید که پروفیل چیست. در دنیای آهن‌آلات به قسمت‌هایی از سازه‌های فولادی که سطح مقطع ثابتی دارند پروفیل گفته می‌شود. پروفیل در انواع مختلفی ساخته می‌شود. هر نوع از پروفیل برای صنعت خاصی کاربرد دارد. صنایعی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم از مهم‌ترین بسترهای مصرف پروفیل به حساب می‌آیند.

  • صنعت خودروسازی
  • صنعت موتورسیکلت‌ و دوچرخه‌سازی
  • صنعت ساختمان
  • ساخت بیلبورد و سازه‌های شهری
  • صنعت مبل‌سازی
  • صنایع دفاعی
  • صنایع کشاورزی
  • صنایع هوافضا

 

حتماً‌ به این نتیجه رسیده‌اید که امکان ندارد در طول روز اطراف خود را نگاه کنید و چشم شما به یکی از انواع پروفیل نیفتد. جالب است بدانید انواع پروفیل در کنار استفاده مستقیم در صنایع مختلف، استفاده‌های غیر مستقیمی نیز دارند. برای نمونه می‌توان به کاربرد انواع پروفیل در صنایع ساختمانی به عنوان مصالح تکمیلی اشاره کرد. صنعتگران از انواع پروفیل به عنوان مصالح تکمیلی برای ساخت چهارپهلو، ناودانی، نبشی، میلگرد و تسمه کمک می‌گیرند.

ناگفته نماند در کنار پروفیل‌های معمولی که انواع مختلفی دارند، اما لبه همگی آن‌ها با جوش روی هم متصل می‌شود، پروفیل‌های دیگری با نام پروفیل باز داریم. در دنیای آهن‌آلات به این نوع پروفیل، سطح مقطع Z می‌گویند. این سطح مقطع توانایی تحمل وزن بسیار زیادی نسبت به پروفیل‌های معمولی دارد. کاربردهای زیر از مهم‌ترین استفاده‌های پروفیل باز به حساب می‌آید.

  • ساخت سوله‌های بزرگ
  • اسکلت‌بندی آسمان‌خراش‌ها و برج‌های بلند
  • ساخت سالن‌های ورزشی
  • ساخت استادیوم‌
  • ساخت پارکینگ‌های طبقاتی

 

    معرفی انواع پروفیل و دسته‌بندی آن‌ها

    پس از اینکه در جریان قرار گرفتید که پروفیل چیست، نوبت آن است تا به معرفی پُروپیمانی از انواع پروفیل بپردازیم. از آنجایی که تمامی مقاطع استیل، فولادی و آلومینیومی به عنوان پروفیل شناخته می‌شود، در ادامه به تمامی این سطح مقطع‌ها اشاره می‌کنیم و مشخصات و کاربرد آن‌ها را با شما در میان می‌‌گذاریم.

     

    پروفیل آلومینیومی

    انواع پروفیل بسته به مواد سازنده آن به دسته‌های مختلفی طبقه‌بندی می‌شود که مهم‌ترین آن‌ها،‌ پروفیل آلومینیومی است. این پروفیل کاربرد ساختمانی و صنعتی دارد. به این نکته نیز اشاره کنیم که سطح مقطع پروفیل آلومینیومی بسته به صنایع مختلفی که در آن کاربرد دارد با سطح مقطع پروفیل‌های دیگری مانند پروفیل سبک و سنگین متفاوت است.

     

    پروفیل آلومینیومی ساختمانی

    این پروفیل بیشتر برای ساخت سازه‌های سبک در قسمت‌های مختلف ساختمان کاربرد دارد. پروفیل آلومینیومی به‌راحتی خم می‌شود و استقامت مناسبی دارد. جالب است بدانید از پروفیل آلومینیومی ساختمانی در ساخت قابِ پنل‌های خورشیدی گرفته تا سازه‌های سبک استفاده می‌شود.

     

    پروفیل آلومینیومی معماری

    ساخت چارچوب در و پنجره‌ از مهم‌ترین کاربردهای پروفیل آلومینیومی معماری به حساب می‌آید. این پروفیل استقامت مناسبی دارد و به‌راحتی حالت می‌گیرد. پروفیل آلومنیومی معماری به لحاظ زیباشناختی نیز یکی از سطح مقطع‌های زیباست که در پنجره‌های بسیاری از ساختمان‌ها خودنمایی می‌‌کند.

     

    پروفیل آلومینیومی صنعتی

    پروفیل آلومینیومی به دلیل داشتن خاصیت رسانا، امکانات مختلفی برای صنایع مختلف فراهم کرده است. این پروفیل در بسیاری از صنایع که استقامت سطح مقطع و مقاومت آن چندان مهم نیست، کاربرد دارد. ساخت سینک‌های گرمکن، کابینت، مبلمان و کانال‌های کابلی از شناخته‌شده‌ترین کاربردهای پروفیل‌های آلومینیومی صنعتی است.

     

    پروفیل گالوانیزه

    تولید‌کننده‌های پروفیل با روش‌های مختلفی این سطح مقطع را گالوانیزه می‌کنند. منظور از گالوانیزه‌کردن، فرایندی الکتریکی، شیمیایی یا مکانیکی است. در این فرایند، لایه‌ای محافظ از جنس روی آهن یا فولاد کشیده می‌شود. همان‌گونه که حدس‌زده‌اید، این لایه جلوی زنگ‌زدگی را می‌گیرد. روش گالوانیزه گرم، یکی از رایج‌ترین شیوه‌های گالوانیزه‌کردن پروفیل در ایران شناخته می‌شود. این در روش، سطع مقطع‌های فولادی از حوضچه‌ای محتوی روی عبور می‌کنند.

    گالوانیزه‌کردن پروفیل‌ فایده‌های زیادی دارد که مهم‌ترین‌ آن‌ها از این قرار است:

     

    • بررسی بدون نیاز به آزمایش‌های آسیب‌زننده
    • محافظت در برابر ساییدگی و آسیب‌‌های فیزیکی به دلیل روکش گالوانیزه
    • جلوگیری از خوردگی و فرسایش در شرایط نامساعد

     

    پروفیل‌های کامپوزیتی

    انواع پروفیل و مشخصات و کاربرد آن‌ها را با پروفیل‌های کامپوزیتی ادامه می‌دهیم. این دسته از پروفیل‌ها تنوع بسیار زیادی در صنایع مختلف دارند. برای ساخت پروفیل‌های کامپوزیتی از فرایندی با نام پالتوژن کمک گرفته می‌شود. به لطف این فرایند، پروفیل‌های کامپوزیتی مقاومت چشنگیری دربرابر گرما و فعالیت‌های شیمیایی پیدا می‌کنند. به همین دلیل این پروفیل‌ها را می‌توان در صنایع خاص نیز استفاده کرد. سطح مقطع پروفیل کامپوزیت تفاوت‌هایی با پروفیل‌های صنعتی و ساختمانی دارد.

    این پروفیل‌ها عموماً‌ با سطح مقطع Z، U، H، I، L، T و C ساخته می‌شوند. پروفیل کامپوزیت در بین لایه‌ای از رزین و الیاف صنعتی قرار می‌‌گیرد. در نتیجه مقاومت این پروفیل دربرابر خوردگی نسبت به انواع پروفیل‌ بیشتر است. این پروفیل دربرابر ارتعاشات نیز مقاوم است و قیمت مناسب‌تری‌ دارد.

    از فایده‌های پروفیل‌های کامپوزیتی گفتیم، اجازه دهید به معایب این دسته از پروفیل‌ها نیز اشاره کنیم.

    • محدودیت در شکل‌دهی قالب پروفیل
    • ضعف در برابر سوراخ‌کاری
    • نبود تنوع زیاد سطع مقطع

     

    انواع پروفیل صنعتی

    انواع پروفیل صنعتی   3  آهن 123

    همان‌گونه که از نام پروفیل‌های صنعتی پیداست، این پروفیل‌‌ها کاربرد گسترده‌ای در صنایع مختلف دارند. پروفیل‌ صنعتی به اندازه‌ای مستحکم است و تعامل راحتی دارد که صنعتگران برای ساخت سازه‌های مختلفی از آن بهره می‌گیرند. فایده‌هایی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم به‌عنوان فایده‌های اصلی پروفیل صنعتی شناخته می‌شود.

    • جوش‌پذیری بسیار راحت
    • مقاومت دربرابر ساییدگی و خوردگی
    • وزن کم
    • استقامت زیاد

     

    ناگفته نماند پروفیل‌های صنعتی به‌رغم فایده‌های بی‌شمار، معایبی نیز دارند. نبود امکان استفاده از پروفیل‌های صنعتی در سازه‌های ظریف و تنوع کم این پروفیل‌ها به‌عنوان معایب اصلی پروفیل‌های صنعتی شناخته می‌شود.

     

    پروفیل استیل

    این پروفیل را می‌توانید از لایه کرومی که روی آن کشیده‌شده، تشخیص دهید. به لطف این لایه، پروفیل استیل سطحی محکم و یکپارچه دارد. این لایه جلوی زنگ‌زدگی را می‌گیرد و مقاومت پروفیل استیل را در برابر فرسایش افزایش می‌دهد. به لحاظ زیباشناختی نیز از آنجایی که لایه‌ای کروم روی پروفیل کشیده شده، این پروفیل جلو‌ه‌ای زیبا دارد. پروفیل استیل بوسیله‌ روش نورد، کشیده و فشرده می‌شود. پروفیلی که از آن صحبت می‌کنیم سطح مقطع متفاوتی دارد و در انواع نبشی و تسمه تولید می‌شود.

    مشاهده محصولات کارخانه پروفیل یزد

    دسته‌بندی انواع پروفیل بر اساس ظاهر

    پروفیل‌ها در دنیای آهن آلان ویژگی‌های مختلفی دارند. این ویژگی‌ها فقط به مواد تشکیل‌دهنده و روش ساخت آن‌ها خلاصه نمی‌شود. پروفیل‌‌ها را به لحاظ ظاهر می‌توان به ۲ دسته کلی تقسیم‌بندی کرد.

    پروفیل باز

    برای شما از مراحل جوشکاری پروفیل گفتیم. با این حال گاهی اوقات لبه این پروفیل‌ها از یکدیگر فاصله دارد. کاربردهای پروفیل باز، متفاوت است. این پروفیل به لحاظ ظاهر نیز دسته‌بندی‌های مختلفی دارد. تجربه ثابت کرده پروفیل‌های باز به حالت‌های زیر در بازار آهن ایران فروخته می‌شود.

    • میلگرد
    • ناودانی
    • نبشی
    • تیرآهن
    • تسمه
    • پروفیل زِد

     

    پروفیل بسته

    پروفیل بسته   4  آهن 123

    انواع قوطی‌ها، پروفیل‌های مبلی و پروفیل‌های یو.‌پی‌.‌وی‌.سی (UPVC) را در گروه پروفیل‌های بسته قرار می‌دهند. همان‌گونه که از نام این پروفیل‌ها پیداست، لبه پروفیل با روش‌های مختلفی به هم جوش داده می‌شود. یکی از این روش‌ها، اِکستروژن نام دارد. در این روش ورقه‌های فولادی از دستگاهی عبور می‌کند و لبه‌های آن با حرارت زیاد روی هم بسته می‌شود. روش دوم نیز همان‌گونه که در ابتدا به آن اشاره کردیم، روش جوشکاری است. در این حالت ورقه‌های آهنی در غلتک‌های نورد قرار می‌گیرد. این غلتک‌ها لبه‌ ورقه آهنی را روی هم قرار می‌دهد. در مرحله آخر لبه‌های پروفیل به یکدیگر جوش داده می‌شود. مراحل تولید پروفیل بسته در کارخانه‌های مختلفی ایرانی تفاوت‌هایی با هم دارد. با این حال شکل کلی این پروفیل‌‌ها شبیه به هم است.

    انواع پروفیل و مشخصات و کاربرد آن بر اساس وزن

    یکی دیگر از روش‌های دسته‌بندی پروفیل‌ها، تشخیص پروفیل براساس وزن است. در این روش که کاربرد زیادی دارد، پروفیل‌ها با نام‌های پروفیل سنگین و پروفیل سبک راهی بازار می‌شود. از آنجایی که این دسته‌بندی، رواج زیادی در بازارِ آهنِ ایران دارد، در ادامه مشخصات پروفیل سبک و سنگین و کاربرد آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

     

    پروفیل سبک

    برای تشخیص این نوع پروفیل باید به ضخامت آن نگاهی بیندازید. پروفیل سبک بسته به نوع و کیفیت آن، از ورق سیاه و روغنی ساخته می‌شود. ورق‌هایی که از‌‌ آن‌ها صحبت می‌کنیم از ۰.۷ تا ۱.۵ میلی‌متر ضخامت دارند. این پروفیل‌ها در صنایع مختلفی استفاده می‌شوند که پرکاربردترین آن‌ها، صنعت مبل‌سازی است. به همین دلیل به پروفیل سبک، پروفیل مبلی نیز می‌گویند. استانداردهای زیر برای ساخت پروفیل سبک در نظر گرفته می‌شود.

    • DIN 2394
    • EN 10219-29

     

    پروفیل سنگین

    با توجه به توضیحاتی که درباره انواع پروفیل سبک مطرح کردیم، حتماً‌ به این نتیجه رسیده‌اید که ضخامت ورقِ پروفیل سنگین بیشتر از ۱.۵ میلی‌متر است. این پروفیل با سطح مقطع‌های مربع و مستطیل ساخته می‌شود. پروفیلی که از آن صحبت می‌کنیم در صنایع مختلف کاربرد دارد. این پروفیل در صنعت ساختمان نیز استفاده می‌شود.

     

    انواع پروفیل و مشخصات آن‌ها بر اساس طبقه‌بندی روش ساخت

    بسیاری از فعالان صنعت آهن، پروفیل‌ها را بر اساس روش ساخت آن‌ها طبقه‌بندی می‌کنند. روش ساخت پروفیل نقش مهمی در کیفیت آن دارد. از طرف دیگر قیمت پروفیل نیز با توجه به روش ساخت آن، متفاوت است.

     

    ساخت پروفیل با روش نورد گرم

    نورد گرم، روش رایجی برای انواع پروفیل به حساب می‌آید. در این روش پروفیل دمایی بیشتر از ۹۲۶ درجه سانتی‌گراد حرارت می‌بیند. به لطف چنین حرارتی، پروفیل به‌راحتی حالت می‌گیرد. از طرف دیگر حرارت زیاد باعث ایجاد لایه‌ای اکسیدی روی پروفیل می‌شود. این لایه مقاومت پروفیل دربرابر ساییدگی و خوردگی را به دنبال دارد. ناگفته نماند لایه اکسیدی که روی پروفیل در این روش قرار می‌گیرد، سطحی خشن برای پروفیل ایجاد می‌کند.

     

    ساخت پروفیل با روش نورد سرد

    ساخت پروفیل با روش نورد سرد  5  آهن 123

    پروفیلی که با روش نورد سرد تولید می‌شود، سطحی صیقل‌خورده و صاف دارد. این پروفیل به لحاظ استقامت نیز از استحکام بهتری نسبت به پروفیل‌هایی که با روش نورد سرد تولید می‌شوند‌، برخوردار است. جالب است بدانید چنین پروفیل‌هایی تنوع ابعادی کمتری دارند نسبت به پروفیل‌هایی دارند که با روش نورد گرم تولید می‌شود.

     

    انواع پروفیل و مشخصات و کاربرد آن‌ها را تمام‌و‌کمال برای شما توضیح دادیم. امیدواریم به لطف این روش‌ها، بهترین پروفیل را بر اساس نیاز خود انتخاب کنید. برای خرید پروفیل نیز راه‌‌حل سودمندی پیشنهاد می‌کنیم. آهن یک دو سه (آهن ۱۲۳) بهترین مرجع خرید انواع تیرآهن‌های باکیفیت از جمله انواع ورق با ارزان‌ترین قیمت‌هاست. با خرید از آهن یک دو سه (آهن ۱۲۳) می‌توانید سفارشات خود را در کوتاه‌ترین زمان ممکن تحویل بگیرید و از کیفیت و کارآیی آن مطمئن شوید. پیش از انتخاب محصول و تکمیل فرایند خرید، می‌توانید با کارشناسان فروش آهن یک دو سه (آهن ۱۲۳) و با شماره تلفن ۲۲۳۳۶۰۶۰ – ۰۲۱ تماس گرفته و در نهایت با دریافت مشاوره تلفنی، انتخاب بهتری را انجام دهید.

     

     

    مطالب مرتبط:

     

     

    نظرتان راجع به این نوشته

    شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

    دیدگاه کاربران در رابطه با
    انواع پروفیل: مشخصات و کاربرد هر کدام