تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم چیست؟

آیا تا به حال به ساختمان‌ها، سازه‌های غول‌پیکر و یا کوچک آهنی و فلزی دقت کرده‌اید؟ به نظر شما این سازه‌ها یا ساختمان‌های بزرگ که به طور دائم در معرض برخورد با آب و باران قرار دارند، چگونه سرپا می‌مانند و در طول زمان دچار زنگ‌زدگی نمی‌شوند؟ ما قرار است در این مطلب به همین موضوع بپردازیم و از ورق گالوانیزه صحبت کنیم.

باید بدانید که بزرگترین تهدید پیش‌روی سازه‌های فلزی، جذب رطوبت و ایجاد زنگ‌ روی ورقه‌های آهن است. اما چاره چیست؟ بهترین راهکار برای محافظت از سازه‌های فلزی و بالا بردن مقاومت آن‌ها در برابر رطوبت، پوشاندن آن‌ها به وسیله ورق‌های گالوانیزه است که از برخورد آب و رطوبت به فلزات جلوگیری می‌کند. با شناخت ورق گالوانیزه و انواع ورق گالوانیزه سرد و گرم می‌توانید عایق بی‌نظیری را برای ساختمان‌ها و سازه‌های فلزی ایجاد کنید.

اگر دوست دارید بدانید که ورق گالوانیزه و تفاوت میان انواع گرم و سرد آن چیست تا در نهایت انتخابی درست و دقیق داشته‌باشید، ما را در ادامه همراهی کنید:

 


ورق گالوانیزه چیست؟

 

حتما می‌دانید فولاد و آهن از جمله فلزاتی هستند که با گذر زمان دچار زنگ‌زدگی، خوردگی و در نهایت فروریختن می‌شوند. به همین دلیل نیز افراد همواره به دنبال راهی برای جلوگیری از این اتفاق بودند؛ در نهایت بهترین و مهم‌ترین عایق فلزات، یعنی ورق گالوانیزه روی کار آمد.

 

برای اینکه ورق فولاد گالوانیزه را به صورت ساده بشناسیم، باید بگوییم که اگر ورقه‌های فولادی را با فلز روی پوشش دهند، ورق گالوانیزه به وجود می‌آید. در ورق گالوانیزه، حتی اگر پوشش روی از بین برود یا به هر دلیلی کنده شود، به هیچ عنوان زنگ نمی‌زند و خورده نمی‌شود. به همین دلیل از ورق گالوانیزه در انواع صنایع مانند ساختمان‌سازی، پل سازی، اتومبیل و … استفاده می‌شود تا از آسیب‌ها و هزینه‌های ثانویه جلوگیری شود.

 

بیشتر بخوانید

 

ورق گالوانیزه سرد و گرم را بشناسیم

ورق گالوانیزه را می‌توان براساس سرد یا گرم بودن آن دسته‌بندی کرد. برای آنکه بتوان تفاوت میان گالوانیزه سرد و گالوانیزه گرم را متوجه شد، باید روش ساخت هر کدام از آن‌ها را شناخت.

 

تفاوت ورق سرد و گرم گالوانیزه

 

ورق گالوانیزه گرم

 

ورق گالوانیزه گرم یا حرارتی با فرو بردن ورق آهن یا فولاد در مخزن بزرگی پر از فلز روی مذاب به وجود می‌آید. این کار به منظور پوشش دادن کامل ورقه‌های آهن یا فولاد و برای گالوانیزاسیون آن‌ها انجام می‌گیرد که به آن روش غوطه‌وری گرم هم می‌گویند.

گالوانیزه گرم به این سادگی ایجاد نمی‌شود و مراحل زیادی را از سر می‌گذراند. به این صورت که پیش از غوطه‌ور کردن ورق فولاد در مذاب روی، باید آن را به خوبی و طی مراحل خاصی تمیز و پاکسازی کرد. این کار به جذب بهتر فلز روی و قدرت پوشانندگی آن بسیار کمک می‌کند. در روش گالوانیزه ورق آهن و فولاد به صورت گرم، پیچیدگی‌های بیشتری به چشم می‌خورد. گالوانیزه گرم با استفاده از دستگاه‌های مختلف و در بخش مشخصی از کارخانه انجام می‌گیرد.

 

ورق گالوانیزه سرد

 

گالوانیزه سرد پیچیدگی‌های کمتری نسبت به گالوانیزه حرارتی دارد. در این سبک گالوانیزاسیون نیازی به دستگاه‌های خاص و پیشرفته نیست و این کار تنها به وسیله یک قلم مو انجام می‌گیرد. در این روش مایع مصرفی را به وسیله یک میله مخلوط می‌کنند و در نهایت آن را با کمک قلم مو روی ورق فولاد یا آهن می‌زنند.

نتیجه گالوانیزه سرد در فرایند گالوانیزاسیون فلزات، به دست آمدن یک فولاد با مقاومت بسیار بالاست که در صنایع گوناگون استفاده می‌شود.

 

تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم

 

حال که با ورق گالوانیزه سرد و ورق گالوانیزه گرم و روش ساخت و استفاده از آن‌ها آشنا شدیم باید تفاوت این دو نوع گالوانیزه را بشناسیم:

 

تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم

 

۱. تفاوت در پیچیدگی و روش ساخت

 

همانطور که گفتیم، روش ساخت گالوانیزه گرم و سرد بسیار متفاوت است. همین ویژگی اولین تفاوت میان این نوع روش گالوانیزاسیون را نشان می‌دهد. برای انجام گالوانیزه گرم به دستگاه‌های بزرگ و پیشرفته و میکسرهای قوی نیاز است و این فرایند در چند مرحله مهم و پیچیده انجام می‌گیرد. در حالیکه در روش گالوانیزه سرد، خبری از دستگاه‌های بزرگ نیست و این کار تنها به وسیله یک مایع مخصوص و قلم مو برای آغشته کردن ورق‌های آهنی و فولادی انجام می‌گیرد.

 

۲. تفاوت در ضخامت

ضخامت پوشش گالوانیزه، تفاوت مهم دیگری است که می‌توان آن را در انواع سرد و گرم بررسی کرد. به طور کلی پوششی که به وسیله گالوانیزه سرد ایجاد می‌شود، نازک‌تر و بین ۱۰ الی ۱۵ میکرون است. در مقابل، گالوانیزه گرم پوشش بسیار ضخیم‌تری را روی ورق‌های فولادی و آهنی به‌وجود می‌آورد که ضخامت آن میان ۵۰ الی ۸۰ میکرون یا بالاتر از آن خواهد بود.

 

۳. ایجاد خاصیت شیمیایی

در روش گالوانیزه گرم و در محل اتصال آهن و فلز مذاب روی، ترکیب شیمیایی خاصی به‌وجود می‌آید. وجود این ترکیب باعث می‌شود که حتی در صورت بروز خراشیدگی، آهن به هیچ عنوان زنگ نزند‌. اما در گالوانیزه سرد این ویژگی به مقدار خیلی ضعیف‌تری وجود دارد.

 

۴. عمر مفید

باید بدانید که عمر مفید گالوانیزه گرم چندین برابر گالوانیزه سرد است. بنابراین اگر دو ورق فولادی را به صورت همزمان به روش گرم و سرد گالوانیزه کنید، میزان ماندگاری در ورق گالولنیزه گرم بیشتر و طولانی‌تر خواهد بود.

 

۵. مورد مصرف

هر یک از ورق‌های گالوانیزه گرم و سرد به دلیل روش گالوانیزاسیون خود، موارد مصرف گوناگونی دارند. بنابراین باید بدانید که از گالوانیزه گرم در مصارف صنعتی مانند ساختمان‌سازی، دکل‌های مخابراتی، لوله‌های آب و… استفاده می‌شود. در حالیکه موارد استفاده از گالوانیزه سرد، بیشتر محدود به مصارف خانگی مانند نرده‌ها و اتومبیل‌سازی و ساخت پیچ و مهره و… است.

 

۶. براق بودن

گالوانیزه گرم به شکل کدر و مات دیده می‌شود. اما در فلزاتی که با گالوانیزه سرد پوشانده می‌شوند، گالوانیزه به شکل براق و درخشان وجود دارد.

 

۷. مقاومت

میزان مقاومت گالوانیزه گرم و سرد به دلیل روش انجام آن و موادی که برای گالوانیزاسیون مورد استفاده قرار می گیرد، بسیار متفاوت است. این مقاومت در ورق گالوانیزه گرم، به دلیل ضخامت بالا، بسیار بیشتر از گالوانیزه سرد است. به همین دلیل عموما برای فضاهای باز و وسیع گالوانیزه گرم به کار می‌رود.

 

چرا استفاده از ورق گالوانیزه اهمیت دارد؟

سوالی که ممکن است درباره ورق‌های گالوانیزه در ذهن هر فردی ایجاد شود، این است که چرا استفاده از این ورقه‌ها اهمیت دارد؟ مهم‌ترین مزایای استفاده از گالوانیزه گرم و سرد را می‌توان در موارد زیر جای داد:

 

چرا استفاده از ورق گالوانیزه اهمیت دارد؟

 

۱. عمر طولانی

عمر طولانی ورق گالوانیزه و ماندگاری بالای آن باعث می‌شود که افراد برای استفاده از آن مشتاق‌تر شوند. اگر در محیط‌هایی که میزان رطوبت و خوردگی آن‌ها بالاست، از ورق گالوانیزه گرم یا سرد استفاده کنید، بین ۲۰ تا ۷۰ سال عمر مفید می‌کند! البته باید بدانید که عمر مفید ورق گالوانیزه بسته به گرم یا سرد بودن آن، متفاوت است. بنابراین باید توجه کنید که برای فضاهای سر باز، بزرگ و در معرض آب یا رطوبت زیاد، گالوانیزه گرم را به کار ببرید.

 

۲. صرفه‌جویی در هزینه‌ها

ورق گالوانیزه از آن دسته محصولاتی است که بسیار دیر تخریب می‌شود و همین ویژگی موجب کاهش هزینه‌های تعمیر و تعویض خواهد شد. بنابراین اگرچه در نگاه اول هزینه گالوانیزاسیون زیاد باشد، اما در طولانی‌مدت باعث صرفه‌جویی در هزینه‌ها می‌شود.

 

۳. مقاومت بسیار بالا

ورق گالوانیزه مقاومت بسیار بالایی دارد و به عنوان یکی از سخت‌ترین پوشش‌های محافظتی شناخته می‌شود. همچنین این ورق‌ها در اثر حمل‌ونقل خراب نمی‌شوند و در برابر زنگ زدن بسیار مقاوم هستند.

 

۴. بازرسی راحت

سازه‌های مختلف به صورت سالانه زمان بازرسی خاصی دارند‌. این کار به منظور ایمنی و سلامت هر وسیله‌ای انجام می‌گیرد. بنابراین روش‌های بازرسی و هزینه‌های آن بسیار مهم است‌. بازرسی ورق گالوانیزه را می‌توان به راحتی و با مشاهده انجام داد به همین دلیل بازرسی آن در گروه ساده و آسان جای می‌گیرد.

 


سخن آخر

 

تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم چیست 4
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

سازه‌ها از هر نوعی که باشند، نیاز به مواد اولیه مرغوب و کیفیت بالا دارند. ورق گالوانیزه از جمله موارد مصرفی و پرکاربردی است که در بسیاری از صنایع بزرگ و کوچک کاربرد دارد. بنابراین شناخت انواع گالوانیزه گرم و سرد و تفاوت آن‌ها، می‌تواند انتخاب و استفاده از ورق‌های گالوانیزه را برای شما آسان‌تر کند. اگر قصد استفاده از ورق گالوانیزه را دارید، بهتر است به خوبی تفاوت میان گالوانیزه گرم و سرد را شناسید تا دقیقا آنچه را که نیاز دارید، انتخاب کنید.

نظرتان راجع به این نوشته

شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه کاربران در رابطه با
تفاوت ورق گالوانیزه سرد و گرم چیست؟