پروفیل سبک چیست؟ کاربرد، ویژگیها روشهای تولید
پروفیل سبک که به آن پروفیل مبلی هم میگویند، ضخامت کمتری نسبت پروفیل سنگین دارد. این پروفیل بر اساس استانداردهای din 2394 و EN 10219-29 تولید میشود. جنس پروفیلهای سبک، ورق روغنی است و در صنایع مختلفی از کشاورزی گرفته تا دوچرخهسازی، لوازم خانگی و مبلمانسازی از آن بهره گرفته میشود. به دلیل تنوع کاربرد این پروفیل در صنایع مختلف، کارخانههای سازنده تلاش ویژهای برای حفظ کیفیت و جوشپذیری این مقطع فولادی انجام میدهند. جالب است بدانید این پروفیل با فرایند نورد سرد ساخته میشود. کاربرد این پروفیل در صنایع مختلف، باعث شده تا با یکی از پرمصرفترین پروفیلهای بازار روبهرو باشیم. از آنجایی که پروفیل سبک تاریخچهای جالب و اطلاعاتی کاربردی دارد، در این مطلب توضیحات کاملی درباره این پروفیل محبوب آماده کردهایم. به شما قول میدهیم با مطالعه این مطلب تا انتها، اطلاعات جامع کاربردی درباره پروفیل سبک بدست آورد.
تاریخچه پروفیل سبک
پروفیل سبک از آن دسته محصولات دنیای آهنآلات است که تاریخچهای جالب و خواندنی دارد. جالب است بدانید بهترین معماران دنیا، لقب مَتریال سده بیستویک را برای انواع مقاطع توخالی انتخاب کردهاند. جالبتر اینکه بهرغم افزایش محبوبیت پروفیل در سده بیستویک، تاریخچه ابداع این محصولات به سالها قبلتر باز میگردد. برای نمونه میتوان به پلی در اسکاتلند اشاره کرد. دیرینگی این پل به ۱۸۹۰ نسبت داده میشود. پلی که از آن صحبت میکنیم، شکلوشمایلی نیمدایرهای دارد و برای ساخت آن از آهنآلاتی بهره گرفته شده که به لحاظ ساخت، از الگوی پروفیل استفاده کردهاند. از قرار معلوم در آن زمان، ورقهای رُولی را روی هم قرار میدادند و به هم پرچ میکردند تا استقامت بیشتری پیدا کند.
این پل ۵۲۱ متر طول دارد. مقطعهای توخالی به کار گرفته شده در این پل مقاومت چشمگیری در برابر تحمل افزایش بار دارند. رواج مقطعهای توخالی، صاحبان صنایع را به فکر ساخت کارخانههایی برای تولید این محصولات انداخت. در نتیجه نخستین کارخانه تولید مقاطع توخالی توسط برادران مانسمن در اوایل سده بیستم میلادی ساخته شد. صنعتگرانِ این کارخانه ورقهای آهنی را روی هم قرار میدادند و با ایجاد سوراخ در این ورقها، شرایط اتصال قطعات دیگری را فراهم میکردند. به لطف این نوآوری، اولین پروفیلهای کارخانهای تولید شد.
این پروفیلها بهراحتی به هم متصل میشدند و شرایطی برای ساخت سازههای کوچکوبزرگ فولادی فراهم میکردند. در آن زمان صنعت جوشکاری به دستاوردهای کنونی نرسیده بود. در نتیجه اتصال این پروفیلها فرایندی حساس و زمانبر به حساب میآمد. این وضعیت تا آغاز جنگ جهانی دوم ادامه پیدا کرد. در آن زمان صنعت جوشکاری به دستاوردهای چشمگیری رسید. در نتیجه مقاطع توخالی که تا پیش از این زمان با درز و ضخامت زیاد تولید میشد، جای خود را به انواع مقاطع با ضخامتهای مختلفی داد که بدون درز به هم جوش داده میشدند.
پروفیل سبک چیست؟
پس از آشنایی با تاریخ تولید این پروفیل، زمان آن است که با هم ببینیم پروفیل سبک چیست و چه مشخصاتی دارد. قبل از پاسخ به این پرسش باید متذکر شویم پروفیلهای امروزی، به لحاظ مراحل ساخت و کیفیت، یک سروگردن بالاتر از نسخههای اولیه پروفیلهای سبک و سنگین هستند. این روزها پروفیل مبلی با ورقهای سیاه ساخته میشود. منظور از ورق سیاه، ورقهای آهنی است که با عملیات نورد فشاری ساخته میشود. این ورق بیشتر از ۹۳۰ درجه سانتیگراد حرارت میبیند تا شکلگیری آن بهینهتر شود. از آنجایی که با مراحی پیچیده برای تولید این نوع پروفیل روبهرو هستیم، میتوان گفت این پیچیدگی به مهمترین فرق پروفیل سنگین و سبک تبدیل شده است.
نکته دیگری که برای ساخت این نوع پروفیل اهمیت زیادی دارد، ضخامت ورق آن است. پروفیلهای سبک باید حتماً از ورقی با ضخامت ۱.۵ میلیمتر ساخته شود. ناگفته نماند این پروفیل عموماً ضخامتی کمتر از ۰.۷ میلیمتر ندارد. در نتیجه بررسی ضخامت سطح مقطع پروفیل، روشی راحت و مطمئن برای تشخیص پروفیل سنگین یا سبک به حساب میآید. ضخامتی که از آن صحبت میکنیم در پروفیل مبلی بسیار دقیق رعایت میشود. به همین دلیل در صنایع بسیار حساسی مانند هوافضا شاهد استفاده از پروفیلهای سبک هستیم.
شرکت جهان پروفیل پارس، پروفیل کیان پرشیا، نورد لوله یاران در گروه تولیدیهای تهرانی پروفیل ایران قرار دارند. کارخانه لوله و پروفیل آپادانا و پروفیل نیکان نیز از شرکتهای غیر تهرانی هستند که ید طولایی در تولید انواع پروفیل دارند. مراحل تولید پروفیلهای سبک در این کارخانهها عموماً شبیه به هم است. تقریباً تمامی کارخانههایی که پروفیل سنگین تولید میکنند، توانایی تولید پروفیل مبلی را دارند. این کارخانهها بسته به نیاز بازار، خط تولید خود را به ساخت پروفیل مبلی یا پروفیل سنگین تغییر می دهند. کارخانهها از ۳ روش اصلی برای ساخت پروفیلهای سبک بهره میگیرند. هر کدام از این روشها، نکتههای جالب و ویژگیهای خاص خودش را دارد. در ادامه هر ۳ روش تولید پروفیلهای سبک را بررسی میکنیم.
روش اول ساخت پروفیل سبک
در این مرحله ورقهایی با ضخامت مشخص که چیزی بین ۱.۵ تا ۰.۷ میلیمتر ضخامت دارند با دستگاههای برش، به شکل تسمههای آهنی حالت داده میشوند. منظور از تسمه، ورقههای نسبتاً باریک آهن است که برای ساخت پروفیلهای سبک کاربرد دارد. در مرحله بعد، این ورقهها داخل دستگاهی با نام روُل فُرمینگ (Roll Forming)، قرار میگیرند. این دستگاه ورقهها را به شکل لولهمانند حالت میدهد.در نهایت دو لبه تسمه فولادی که روی هم تراز شده را به هم جوش میدهند. این جوش به گونهای انجام میشود که ورق، حالتی قوطیمانند پیدا کند. اگر خاطر شما باشد، گفتیم که ساخت پروفیل نیاز به جوشکاری حرفهای دارد. در این روش از جوشکاریِ معروف به زیر پودر بهره گرفته میشود. جوشکارهای حرفهای به این نوع جوشکاری القایی نیز میگویند.
روش دوم ساخت پروفیل سبک
بعضی از واحدهای تولیدی به جای روش اول که در آن تسمه ابتدا به شکلی لولهمانند حالت داده میشد، آن را با دستگاه به شکلی قوطیمانند حالت میدهند. در این روش، تسمهها از بین غلتکهای بزرگی میگذرند تا حالت پیدا کنند. در نهایت لبه تسمه روی هم قرار میگیرد. در مرحله پایانی، لبههای تسمهای که روی هم قرار گرفته، با جوش زیرپودری، به هم متصال میشود. این روش، رایجترین شیوه تولید پروفیل مبلی است.
روش سوم ساخت پروفیل سبک
تجربه نشان داده ۲ روشی که برای ساخت پروفیلهای سبک به آن اشاره کردیم، در بین تولیدکنندههای ایرانی رواج بیشتری دارد. با این حال از آنجایی که تولیدکنندههایی را سراغ داریم که از روش سوم برای ساخت پروفیلهای سبک بهره میگیرند، توضیح کوتاهی درباره این روش مطرح میکنیم. در این روش پروفیل ابتدا به حالت درزدار ساخته میشود. درواقع تولید ۲ قسمت پروفیل که باید روی هم قرار بگیرد، به صورت جداگانه انجام میشود. سپس لایههای پروفیل را روی هم قرار میدهند.
در نهایت این لایهها با روش جوشکاری که به آن اشاره کردیم، به هم جوش داده میشود. توجه داشته باشید پروفیل سبکی که با این روش ساخته شده، مقاومت کمتری دارد. در نتیجه این پروفیل برای سازههایی با نیاز به مقاومت کمتر باید استفاده شود. ناگفته نماند پروفیلی که با این روش تولیدشده، به لحاظ قیمت نیز ارزانتر از پروفیلهای سبکی است که با مراحل یک و ۲ تولید شدهاند. این پروفیلها کاربردهای متفاوتی دارند و صنعتگران بسته به نیاز خود از آنها کمک میگیرند.
ملاکهای کیفیت پروفیل سبک
برای شما گفتیم که پروفیلهای سبک در صنایع مختلفی کاربرد دارند. به همین دلیل کیفیت این محصول اهمیت زیادی پیدا میکند. استفاده از پروفیل بیکیفیت برای ساخت سازههای صنعتی ممکن است عواقب ناخوشایندی به دنبال داشته باشد. به همین منظور سلاطین دنیای آهن، استانداردهای مشخصی را به عنوان ملاک کیفیت پروفیل در نظر گرفتهاند. به لطف این شرایط، پروفیل سبک با ۲ استاندارد زیر روانه بازار میشود.
استاندارد DIN2394
استاندارد EN10219-2
ویژگیهای پروفیل سبک
پروفیلهای سبک بیدلیل به گزینهای مناسب برای استفاده در صنایع مختلف تبدیل نشدهاند. این محصولات، ویژگیهای مهمی دارند و دست مهندسان را برای طراحی سازههای مختلف باز گذاشتهاند. پروفیلهای سبک در ابعادی متنوع در اختیار مشتریان قرار میگیرند. به لطف این شرایط، صنعتگران پروفیل را با ابعاد دلخواه خریداری میکنند. این انتخاب دست خریداران را باز میگذارد و تولید ضایعات را به میزان چشمگیری کاهش میدهد. به ویژگیهایی که گفتیم، حالت پذیری راحت را هم اضافه کنید. صنعتگران بهراحتی میتوانند سازه دلخواه را با پروفیلهای سبک درست کنند. از طرف دیگر پروفیل بهراحتی آبکاری میشود. در نتیجه دامنه کاربرد این محصول در صنایع مختلف افزایش پیدا میکند. پروفیل سبک، بهراحتی جوش میخورد و به سازههای دیگر متصل میشود. در نتیجه جوشکاران با مشکلی برای اتصال پروفیل و ایجاد سازههای گوناگون روبهرو نمیشوند.
افرادی که تاکنون با پروفیلهای معمولی سروکار داشتهاند، بهخوبی درجریان هستند که این پروفیلها در هر مقطع ۲ یا نهایتاً ۳ ضخامت دارند. این شرایط درباره پروفیلهای سبک متفاوت است. پروفیل مبلی در هر مقطع حدود ۱۰ ضخامت مختلف دارد. بهغیر از پروفیل مبلی، چنین ویژگی را در هیچ پروفیل دیگری سراغ نداریم. در نتیجه دقت صنعتگران در تعامل با این پروفیل افزایش پیدا میکند. به لطف این شرایط سازههای صنعتی یکپارچهای ساخته میشود که به لحاظ فنی از کیفیت چشمگیری برخوردار هستند.
کاربرد پروفیل سبک
دامنه کاربرد پروفیلهای سبک به اندازهای است که امکان ندارد اطراف خود را نظاره کنید و چشمتان به این محصول نیفتد. همانگونه که گفتیم، پروفیلهای سبک به پروفیل مبلی معروف شدهاند. دلیل این شهرت را میتوان کاربرد چشمگیر این پروفیلها در صنعت مبلسازی دانست. در کنار مبل، بسیاری دیگر از لوازم منزل و سازههای خانگی با پروفیل مبلی ساخته میشود. تولیدکنندههای موتور سیکلت و دوچرخه نیز در ساخت محصولات خود از پروفیلهای سبک کمک میگیرند. صنعت خودروسازی، حوزهای دیگری است که پروفیلهای سبک در آن کاربرد زیادی دارد.
ناگفته نماند این پروفیلها برای ساخت کانتینر نیز به کار میآیند. کشاورزی، یکی دیگر از حوزههای پرکاربرد پروفیلهای سبک است. به صنایعی که گفتیم، اسلحهسازی را هم اضافه کنید. مقاومت زیاد، حالتپذیری راحت و جوشخوردن ساده از ویژگیهایی است که پروفیلهای سبک را به انتخاب مناسبی برای صنایع اسلحهسازی تبدیل کرده. صنایع هوایی، ساخت تابلوهای بزرگ تبلیغاتی و تولید مبلمان شهری از دیگر حوزههایی است که پروفیلهای سبک در آن کاربرد دارد. پروفیلهای سبک راه خود را به صنعت ساختمانسازی نیز باز کردهاند. معماران برای ساخت قسمتهای مختلفی از خانههای مدرن و امروزی از پروفیل مبلی کمک میگیرند.
قیمت پروفیل سبک
پروفیل سبک از آن دسته محصولاتی است که اندازه و وزنِ آن، حرف اول را در قیمت این محصول میزند. در نتیجه به هر اندازه که ضخامت پروفیل کمتر و طول بیشتری داشته باشد، قیمت آن افزایش مییابد. این شرایط درباره وزن نیز صدق میکند. ناگفته پیداست پروفیل سنگینتر،گرانتر است. در نتیجه محاسبه قیمت پروفیل سبک و سنگین، کار چندان سادهای نیست و ممکن است شما را سردرگم کند. از طرف دیگر پروفیل از آن دسته محصولاتی است که ارزش دلار و هزینه انرژی مصرفی، نقش مهمی در قیمتگذاری این محصول دارد. به این نکته نیز باید اشاره کرد از آنجایی که پروفیل مبلی با نورد سرد تولید میشود، نوسان قیمت جهانی این محصول تاثیر چشمگیری در افزایش یا کاهش قیمت پروفیل سبک دارد.
اکنون که صحبت از قیمت پروفیل سبک به میان آمد، خالی از لطف نیست اگر به این نکته اشاره کنیم که آهن یک دو سه (آهن ۱۲۳) بهترین مرجع خرید انواع تیرآهنهای باکیفیت از جمله انواع ورق با ارزانترین قیمتهاست. با خرید از آهن یک دو سه (آهن ۱۲۳) میتوانید سفارشات خود را در کوتاهترین زمان ممکن تحویل بگیرید و از کیفیت و کارآیی آن مطمئن شوید. پیش از انتخاب محصول و تکمیل فرایند خرید، میتوانید با کارشناسان فروش آهن یک دو سه (آهن ۱۲۳) و با شماره تلفن ۲۲۳۳۶۰۶۰ – ۰۲۱ تماس گرفته و در نهایت با دریافت مشاوره تلفنی، انتخاب بهتری را انجام دهید.
پروفیل سبک، انتخاب مناسبی برای ساخت سازههای محکم و زیباست. با توجه به توضیحاتی که درباره پروفیل مبلی دادیم، حتماً به این نتیجه رسیدهاید که به لحاظ قیمت نیز پروفیلهای سبک، مقرونبهصرفهتر تمام میشوند. امیدواریم به لطف اطلاعاتی که درباره پروفیل مبلی مطرح کردیم، محصول دلخواه را انتخاب کنید و چرخ صنعت را بیشتر از همیشه به پیش برانید.
مطالب مرتبط:
- قیمت پروفیل مبلی ۰/۶ ساوه
- نمودار قیمت پروفیل مبلی ۰/۷ ساوه
- قیمت پروفیل مبلی ۰/۶ خاورصنعت
- قیمت پروفیل مبلی ۰/۷ خاورصنعت
- پروفیل مبلی چیست؟
- پروفیل چیست و کاربرد آن کدامند؟
- پروفیل چیست؟ انواع پروفیل + کاربرد ها و روش تولید
- انواع پروفیل: مشخصات و کاربرد هر کدام
- پروفیل گالوانیزه چیست؟
- پروفیل فرانسوی چیست؟ کاربردها، انواع و ویژگی ها
- پروفیل مکزیکی چیست؟
- پروفیل سی پرلین چیست؟ کاربردها، انواع و ویژگی ها
- پروفیل درب و پنجره چیست؟ کاربردها، انواع و ویژگی ها
- پروفیل آبرو چیست؟ کاربردها، انواع و ویژگی ها
- پروفیل سنگین چیست؟ کاربرد، ویژگی ها روش های تولید