پروفیل چیست؟ انواع پروفیل + کاربرد ها و روش تولید
در حال حاضر پروفیل یکی از پرکاربردترین مواد اولیه در صنایع مختلف از جمله خودرسازی و ساختمانسازی محسوب میشود. این محصول چیست و چه انواعی دارد؟ هر کدام از انواع پروفیل برای کدام بخش از صنایع مناسب هستند؟ در این مقاله با ما همراه شوید تا انواع این محصول را بهخوبی بشناسید و با روش تولید آن آشنا شوید.
تاریخچه تولید این محصول
در دوران جنگ جهانی دوم به ایران رسید. در آن دوران افزایش جمعیت بسیاری در جهان رخ داد. به همین خاطر نیاز به مصالح جدید برای ساخت و ساز احساس شد. پیش از آن بیشتر از چوب برای ساخت و ساز استفاده میکردند. در همان دوران به فکر ساخت یک نوع مصالح جدید برای ساخت و ساز افتادند و به این ترتیب در همان دوران جنگ، این محصول ابداع شد. در سال ۱۳۴۰، اولین کارخانه تولید پروفیل را در ایران افتتاح کردند. هم اکنون چندین و چند کارخانه در ایران اقدام به تولید انواع این محصول میکنند.
روش ساخت پروفیل چیست؟
این محصول را به دو روش مختلف تولید میکنند. این دو روش رایجترین روشهای ساخت پروفیل هستند.
- روش مستقیم
- روش غیرمستقیم
روش مستقیم
روش مستقیم همان روش نورد سرد است. این روش شامل چند بخش مختلف میشود. مرحله ابتدایی کویل ورقه باز شده و بعد عبور از گیوتین، بهصورت نوارهایی با عرض و طول مشخص در میآید. در مرحله دوم، نوارهای فولادی برشخورده از بین غلتک عبور میکنند تا صاف شوند. نهایت قطعات مختلف این محصول را به هم جوش میدهند. روش جوشکاری erw مرسومترین روش جوشکاری پروفیل با جریان الکتریسته با فرکانس بالا است.
روش غیرمستقیم
در این روش، لوله فلزی درزدار را با روشهای فرمدهی مرکزی، شعالی و لبهای به شکل قوطی در میآیند. در این روش با کمک قالبهای متخلف و قالب تعویض، این محصول را به اشکال مختلفی تولید میکنند. لولهای از جنس مختلف در ای نروش ماده اولیه به حساب میآید. سرعت تولید این محصول در روش غیرمستقیم از روش مستقیم بیشتر است؛ اما روش مستقیم دقت بیشتری دارد.
آشنایی با انواع این محصول ها از نظر شکل و ابعاد
تنوع این محصول چیست؟ خب باید بدانید که پروفیل تنوع بسیاری دارد و بر اساس پارامترهای مختلفی دستهبندی میشود. یکی از انواع دستهبندی این محصول بر اساس شکل و ابعاد است. در ادامه شما را با ابتداییترین شکل دستهبندی این محصول آشنا میکنیم. پروفیل در ابتدا بر اساس ظاهر به دو نوع باز و بسته تقسیم میشود. در هر کدام از انواع پروفیل باز و بسته، دستهبندی دیگری بر اساس ابعاد و ضخامت انجام خواهد شد. برخی از انواع این محصول در ساختمان سازی و برخی دیگر در صنایعی همانند خودرسازی کاربرد دارند. در ادامه شما را بهصورت کامل با هر کدام از آنها آشنا خواهیم کرد. این محصول بهصورت کلی دو نوع مختلف از نظر شکل ظاهری دارد.
- پروفیل بسته
- پروفیل باز
پروفیل بسته
این محصول بسته همان طور که از نامش مشخص است، یک محیط بسته دارد. این نوع پروفیل را به اشکال مختلف و در ابعاد متنووع تولید میکنند. در صنایع خودروسازی، دربو پنجره، راه پله، ساخت انواع نرده و … از این محصول بسته استفاده میشود. پروفیل بسته اشکال مختلفی از جمله کلافی، قوطی، لوله، پی وی سی و … دارد و آنها را به روشهای مختلفی تولید میکنند. در حال حاضر از انواع این محصول بیسته بیشتر در صنایع ساختمانی استفاده میکنند. استفاده از آن به شکل لوله، پروفیل UPVC، پنجره ساختمانی، قوطیهای مستطیل و مربعی و در نهایت پروفیل چهارچوب درب بیشترین کاربرد آن در صنعت ساختمانی است.
پروفیل باز
همان طور که میتوانید انتظار داشته باشید، این محصول باز محیط بسته ندارد و بخشی از آن باز است. این نوع پروفیل در ابعاد، ضخامت و اشکال مختلفی تولید میشود. در این میان میتوان به پروفیل تیرآهن، ناودانی، نبشی، آبرو، Z، فرانسوی و .. اشاره کرد. بهصورت معمول از این نوع این محصول در کشتیسازی، ساخت لوله، ساخت انواع سالن ورزشی و سوله، ساخت ایستگاه سوخت و… استفاده میکنند. این محصول های باز استحکام بالا و وزن سبکی دارند. به همین خاطر بهراحتی میتوان آنها را نصب کرد و از این بابت شهرت پیدا کردهاند. در بیشتر صنایع میتوانید شاهد کاربرد این نوع این محصول باشید. مقرونبهصرفه بودن پروفیل باز در مقایسه با پروفیل بسته از دیگر مزایای آن به حساب میآید. این نوع این محصول در انواع مختلفی از جمله چهارپهلو، نبشی، ناودانی، سپری، شکل Z، پروفیل U و HAt تولید میشود.
آشنایی با انواع پروفیل بر اساس نوع کاربرد در صنایع
در بخش قبلی با انواع این محصول از نظر شکل ظاهری آشنا شدید. هر کدام از انواع این محصول را در بخش خاصی از صنایع استفاده میکنند. مهندسان نیز بر اساس نیاز همان صنعت، خواص منحصربهفردی را در انواع این محصول ایجاد کردهاند. بر اساس محاسبات خاص، مثلاً ضخامت خاصی از پروفیل و شکل منحصربهفردی از آن برای استفاده در ساختمان مناسب است. در ادامه شما را با انواع این محصول بر اساس نوع کاربرد آشنا خواهیم کرد. بهصورت کلی پروفیلها نوع کاربری مختلف دارند:
- پروفیل صنعتی
- پروفیل ساختمانی
پروفیل صنعتی
در بسیاری از بخشهای صنایع از این محصول استفاده میشود. پروفیل یک وسیله بسیار پرکاربرد درصنایع محسوب میشود. در حال حاضر استفاده از این محصول در ساخت بدنه خودرو، پرمصرفترین بخش صنایع است که از این محصول استفاده میکند. بعد از آن در ساخت پل عابر پیاده، انواع حفاظ و حتی وسایل پزشکی از پروفیل استفاده میکنند.
پروفیل ساختمانی
همان طور که در بخشهای مختلف مقاله اشاره کردیم، این محصول در ابتدا برای بهبود ساخت ساختمانها در دوران جنگ جهانی دوم ایجاد شد. از این محصول در بخشهای مختلف صنعت آهن ساختمانی استفاده میکنند. برای مثال میتوان به ساخت نرده، درب و پنجره، نرده راه پله و مشابه آن اشاره کرد. انواع مختلفی از این محصول وجود دارند که بر اساس نوع آلیاژ، جنس فلز، ساختار، ضخامت و … در بخشهای متفاوتی مصرف میشوند. بر اساس وزن و فشاری که پروفیل باید تحمل کند، از انواع نورد گرم، نورد سرد و مرکب پروفیل استفاده میکنند. نورد گرم برای ساخت پروفیلهای قوطی مناسب است. از روش نورد سرد برای شکل دادن و حتی خم کردن ورقهای استیل استفاده میشود. روش مرکب ترکیبی از نورد سرد و نورد گرم خواهد بود.
آشنایی با انواع پروفیل براساس جنس
این محصول را از فلزات مختلف میسازند. پس میتوان گفت که پروفیل بر اساس نوع جنس نیز دستهبندی خاصی خواهد داشت. معمولاً پروفیل را از چهار فلز مختلف استیل، گالوانیزه، آلومینیوم و کامپوزیت میسازند. این چهار دستهبندی پروفیل کافی خواهد بود. توجه داشته باشید که هر کدام از انواع پروفیل از نظر جنس، شکل ظاهری، ساختار و … با هم تفاوت دارند.
پروفیل چوبی چیست؟
این محصول چوبی از انواع پروفیل فلزی نیست. بلکه به چوبهایی که چهار طرف آنها برش خورده و گوشههای گرد دارند، این محصول چوبی فته میشود. این نوع چوب همانند پروفیل توخالی نیستند. در صنایع مختلف از انواع این محصول چوبی استفاده میشود. البته بیشتر در دکوراسیون داخلی و ساخت نمای ساختمان از این نوع محصول استفاده میشود. این روزها استقبال بسیاری از پروفیل چوبی شده است. در ساخت درب و پنجره، تزئین نمای ساختمان، کفپوش و سقف کاذب نیز از این نوع این محصول استفاده میکنند. پروفیل چوبی در مقایسه با این محصول فلزی قیمت ارزانتری دارد و با محیط زیست سازگار است. همچنین در برابر رطوبت نیز از خود مقاومت نشان میدهد. پس گزینه مناسبی برای استفاده در صنایع ساختمانی خواهد بود.
پروفیل درب و پنجره چیست
ساخت درب و پنجره از جمله کاربردهای مهم این محصول به حساب میآید. برای ساخت چهارچوب درب و پنجره از انواع این محصول استفاده میکنند. معمولاً از این محصول های گالوانیزه و آلومینومی برای ساخت درب و پنجره استفاده میشود. البته بر اساس محل ساخت و نوع کاربرد، انواع مختلف آن را میتوان انتخاب کرد. این محصول به دلیل توخالی بودن، عایق مناسبی در برابر حرارت و هوا خواهد بود. به همین خاطر در بیشتر ساختمانها برای ساخت درب و پنجره از انواع این محصول استفاده میکنند. از نظر جنس، باز و بسته بودن، سطح مقطع و … پروفیل انواع مختلفی دارد که در پروژه]ای مختلف از انواع آنها استفاده میکنند. پروفیل درب و پنجره انواع لنگه دری، نبشی و سپری دارد.
آشنایی با انواع پروفیل بر اساس سطح مقطع آنها
سطح مقطع جایی است که هنگام برش این محصول به وجود میآید. بر اساس سطح مقطع، این محصولبه انواع مختلفی تقسیم میشود. پروفیل اشکال مختلفی دارد و هر کدام از آنها سطح مقطع متفاوتی خواهند داشت. برای مثال انواع مستطیل، مربع، استوانه یا دایرهای این محصول وجود دارند که هر کدام دارای سطح مقطع متفاوتی هستند.
پروفیل فولادی چیست؟
برخی انواع این محصول را از جنس فولاد میسازند. فولاد نوعی آلیاژ است که مقاومت بیشتری از آهن دارد. این محصول فولادی به دو دسته باز و بسته تقسیم میشود. در زمینه دستهبندی، پروفیل فولادی را نمیتوان بر اساس کاربرد دستهبندی کرد. در بیشتر مواقع از این محصول باز فولادی در صنایع استفاده میکنند. کاربرد این محصول فولادی بسته نیز بیشتر در ساخت و ساز ساختمانی خواهد بود.
این محصول فولادی را از ورقهای فولادی تولید میکنند. ابتدا ورقها را به دستگاه برش وصل میکنند. سپس ورقها را در ابعاد مختلف برش خواهند داد. دستگاه برش ورق استیل شامل بخشهایی از جمله کلافیگیر، سیستم بازکننده، ورق، گیوتین، نوارش برش و غلتک هستند. ابعاد این محصول فولادی و ضخامت آن بر اساس نوع کاربرد متفاوت خواهد بود. استانداردهای خاصی را برای ضخامت این محصول فولادی در نظر گرفتهاند. مصرفکنندگان نیز بر اساس نوع کاربرد، انواع مختلف این محصول استیل را تهیه میکنند.
آشنایی با پروفیل گالوانیزه
گالوانیزه یکی از محصولات فولاد با روکش خاص است. این محصول گالوانیزه نیز از محصولات فولادی به حساب میآید. از این محصول گالوانیزه نیز بیشتر در صنایع ساختمان و تولید درب و پنجره استفاده میکنند. این نوع محصول از جمله پرکاربردترین و پرمصرفترین انواع این محصول به حساب میآید. مقاومت بسیار بالا از جمله مزایای منحصربهفرد این محصول گالوانیزه به حساب میآید.
این محصول گالوانیزه را به روشهای پوشش سرد، گرم یا الکتریکی تولید میکنند. روند تولید به ای نشکل است که فرایند گالوانیزاسیون این نوع محصول های فولادی را در یک فرایندی الکتریکی، مکانیکی یا شیمیایی انجام میدهند. به این ترتیب پوشش گالوانیزه روی این محصول فولادی میچسبد تا مقاومت آن را در برابر زنگزدگی و خوردگی بیشتر کند. از روش سرد و الکتریکی معمولاً برای این محصول گالوانیزهای استفاده میکنند که بیشتر در تزئینات کاربرد دارد. این محصول گالوانیزه روش سرد و الکتریکی مقاومت کمتری در مقایسه با پروفیل گالوانیزه گرم خواهد داشت.
این محصول بر اساس وزن و کاربرد به انواع مختلفی تقسیم میشود. پروفیل سبک، سنگین، کشاورزی و صنعتی از جمله معروفترین دستهبندیهای این محصول گالوانیزه به حساب میآید. همچنین سطح مقطع آن را را بیشتر به شکل مربع و مستطیل طراحی میکنند. جالب است بدانید برای مقاوم کردن قابهای pvc از انواع این محصول گالوانیزه استفاده میشود. این نوع این محصول به دلیل مقاومت بالایی که از خود نشان میدهد، در صنایع ساختمانی بسیار پرکاربرد است. همچنین در ساخت انواع لوله گالوانیزه نیز از آن استفاده میکنند.
پروفیل ام دی اف چیست؟
در بخشهای قبلی درباره قوطی چوب صحبت کردیم. حال جالب است بدانید که بهجز قوطی چوب، انواع پروفیل ام دی اف نیز در بازار وجود دارند. همان طور که تصور میکنید، این نوع این محصول از جنس ام دی اف ساخته شده است. ام دی اف از فیبرهای فشرده شده چوب با روکش خاص ساخته میشود. برای ساخت این محصول ام دی اف از دستگاههای برش سی ان سی استفاده میکنند. از این نوع این محصول بیشتر در دکوراسیون داخلی منازل و دفاتر استفاده میشود. این محصول ام دی اف انواع مختلفی از جمله پروفیل رکوب، پروفیل لبه، پروفیل نبشی، پنلهای دیواری، پروفیل کرکره و پروفیل درب دارد. هر کدام از آنها نیز کاربرد متفاوتی خواهد داشت.
پروفیل آلومینیوم چیست؟
آلومینیوم یکی از فلزات رایج و پرکاربرد در صنایع مختلف است. از این فلز در بخشهای مختلفی از جمله خودروسازی و ساختمانی استفاده میکنند. آلومینیوم فلزی چکشخوار، مقاوم با قیمت مناسب است. به همین خاطر در ساخت این محصول نیز از آلومینیوم استفاده میکنند. بهصورت کلی سه نوع این محصول آلومینیوم در بازار وجود دارد. آلومینیوم ساده، ترمال سبک و چوبی آلومینیوم از جمله این محصول های معروف هستند. این محصول آلومینیوم ساده برای ساخت پنجره و عایق کردن اتاق کاربرد دارند. ترمالسبک یک عایق حرارتی بسیار مناسب با تحمل دمای بالا است. چوبی آلومینیومی ترکیب از آلومینیوم و چوب به حساب میآید. لایه داخلی این نوع این محصول چوب و لایه بیرونی آن آلومینیوم است.
از آلومینیوم و این محصول آلومینیوم در بیشتر صنایع استفاده میشود. البته که بیشتر در بخش درب و پنجره صنعت ساختمانسازی از این محصول آلومینیوم استفاده میکنند. در ساخت قوطی کنسرو و صنایع بستهبندی، در صنایع پزشکی و داروسازی، ساخت ماشنآلات و تجهیزات کشاورزی، صنایع برق و … نیز از آلومینیوم استفاده میشود. این محصول آلومینیوم بسیار سبک است و انعطافپذیری بالایی دارد. در عین حال مقاومت بالایی در برابر خوردگی از خود نشان میدهد و دارای خاصیت تبادل گرمایی است. به همین خاطر در بخشهای مختلف صنایع از آن استفاده میکنند.
پروفیل یو پی وی سی چیست؟
در ابتدای مقاله گفتیم کهاین محصول را از چهار نوع مختلف از فلزات آماده میکنند؛ اما این محصول یو پی وی سی از دیگر انواع پروفیل به حساب میآید که از جنس فلز نیست. برای تولید پی وی سی از مواد نفتی و پلاستیکی استفاده میشود. این محصول اشکال عجیبی دارد و بیشتر از آن در ساخت درب و پنجره استفاده میشود. پروفیل UPVC دارای انواع مختلفی است. از انواع مختلف آن در پنجرههای تک جداره، دو جداره و سه جداره استفاده میکنند.
این محصول فریم یا همان پروفیل قاب از انواع پروفیل UPVC به حساب میآید که از آن برای ساخت قاب پنجرههای دوجداره استفاده میکنند. این محصول زهواره در واقع همان زه است که برای ثابت نگه داشتن شیشه در پنجرههای تک و دوجداره کاربرد دارد.نهایت پروفیل UPVC لوله وجود دارد که در ساخت پنجرههای زاویهدار از آن استفاده میشود.
پروفیل UPVC استحکام بسیار عالی و عمر بالا دارد. وزن آن بسیار سبک است و با محیط زیست سازگار خواهد بود. به همین خاطر عمدتاً از این نوع این محصول در صنایع ساختمانی استفاده میکنند. البته بیشترین کاربرد پروفیل UPVC در ساخت پنچرههای دو و سه جداره استاندارد است. این نوع این محصول عایق حرارتی بسیار مناسبی هستند.
پروفیل استیل چیست؟
استیل از جمله آلیاژهای فلزی بسیار پرکاربرد در دنیا محسوب میشود. استیل از ترکیب آهن، کربن و کروم به وجود میآید و انواع مختلفی دارد. بر اساس درصد و میزان ترکیب انواع مواد مختلف در این آلیاژ، انواع استیل با قیمت و خواص مختلفی به وجود خواهد آمد. استیل یک آلیاژ ضدزنگ است که در برابر خوردگی نیز مقاومت بسیار خوبی از خود نشان میدهد. به همین خاطر در بخشهای مختلف صنایع از صنایع دارویی تا صنایع غذایی یا صنایع مرتبط با آب و رطوبت از استیل استفاده میشود. استیل شکل ظاهری بسیار زیبایی دارد و حتی از آن برای کاربردهای تزئینی نیز استفاده میکنند.
از این محصول استیل در دکوراسیون داخلی و خارجی، صنایع خودروسازی، ساخت اسکلتهای فلزی، صنایع ساختمان و … استفاده میکنند. این نوع این محصول در برابر حرارت و رطوبت یا حتی خوردگی اسید از خود مقاومت بسیار عالی نشان میدهد. ظاهری زیبا دارد و دارای طول عمر بسیار عالی است. استیل را بهراحتی میتوان بازیافت کرد و خاصیت جوشپذیری بالایی دارد. با توجه به تمامی این مزایا، این محصول استیل از جمله پروفیلهای پرکاربرد در صنایع است.
پروفیل ST چیست
این محصول ST از انواع پروفیل آلومنیوم به حساب میاید. از پروفیل ST در ساخت پنجره استفاده میکنند. این محصول ST کیفیت بالا و استحکام بسیار عالی دارد و باعث میشود تا میزان تبادل حرارتی به حداقل برسد. به همین خاطر در صنایع بسیار پرکاربرد است.
آشنایی با پروفیل کامپوزیت
اگر کمی در کوچه و پسکوچههای شهر پرسه بزنید، قطعاً متوجه کاربرد کامپوزیت در صنایع ساختمانی خواهید شد. این محصول کامپوزیت از جمله این محصول های پرکاربرد به حساب میآید. از این محصول کامپوزیت در ساخت درب و پنجره، نرده و امثال آن استفاده میکنند. در ساخت کامپوزیت از پلاستیک فشرده و الیاف شیشه استفاده میکنند. این محصول در برابر خوردگی بسیار مقاوم است و وزن سبکی دارد. برای جلوگیری از زنگ زدگی در سازه معمولاً از این محصول کامپوزیت استفاده میکنند. تولید آن با سرعت بسیار بالایی انجام میشود. به همین خاطر قیمت کمتری در مقایسه با انواع پروفیل فلزی دارد و هزینه ساخت سازه را کاهش میدهد.
قوطی مبلی چیست؟
بسیاری تصور میکنند که قوطی مبلی یک قوطی چوبی است؛ اما اینطور نیست. قوطی مبلی چیست؟ از جمله محصولات فلزی به حساب میآید. از ورقهای فولادی سرد با ضخامتی خاص، قوطی مبلی چیست؟ تهیه میکنند. قوطی مبلی جایگاه بسیار خاصی در بازار دارد. این نوع این محصول دارای ضخامت بسیار کمی است. به همین خاطر بهراحتی شکل میگیرد. با توجه به آنکه این نوع این محصول به وسیله نورد سرد شکل میگیرد، تمام سطح مقطع آن یکسان خواهد بود. قوطی مبلی را در انواع اشکال مختلف میتوانید بهصورت باز یا بسته در بازار مشاهده کنید.
قوطی مبلی را بیشتر در صنعت مبلمان خانگی و اداری استفاده میکنند. به همین خاطر آن را با نام قوطی مبلی میشناسند. همچنین در ساخت فرفوژه، تجهیزات صنایع هوایی، دوچرخهسازی، ساخت تابلوهای تبلیغاتی و … نیز از قوطی مبلی استفاده میکنند. قوطی مبلی وزن بسیار کمی دارد و دارای شکلپذیری مناسبی است. این محصول را در تنوع مختلف به بازار عرضه میکنند و اشکال متفاوتی نیز دارد.
بهترین این محصول چیست؟
انواع مختلف این محصول در بازار وجود دارد. هر کدام از نظر نوع مواد اولیه، نوع کاربرد، سطح مقطع، شکل هندسی و … به انواع مختلفی تقسیم میشوند. برای خرید انواع مختلف این محصول، میتوانید به آهن یک دو سه سر بزنید. آهن یک دو سه بهترین مرجع خرید انواع میلگرد تیرآهنهای باکیفیت از جمله انواع ورق با ارزانترین قیمتهاست. با خرید از آهن یک دو سه میتوانید سفارشات خود را در کوتاهترین زمان ممکن تحویل بگیرید و از کیفیت و کارآیی آن مطمئن شوید. پیش از انتخاب محصول و تکمیل فرایند خرید، میتوانید با کارشناسان فروش آهن یک دو سه و با شماره تلفن ۲۲۳۳۶۰۶۰ – ۰۲۱ تماس گرفته و در نهایت با دریافت مشاوره تلفنی، انتخاب بهتری را انجام دهید.
خب دوستان عزیز، بهصورت کامل متوجه شدید که این محصول چیست و چه انواعی دارد. توجه داشته باشید که این محصول باید بر اساس نوع کاربرد انتخاب شود.