تحلیل وضعیت بازار آهن؛ نفت 70 دلاری و سرگیجه قیمت‌ ها در اسفند 1404

بازار آهن ‌آلات در روزهای پایانی سال 1404، با یکی از پیچیده‌ترین معماهای اقتصادی چند سال اخیر روبه‌رو شده است. در حالی که همه منتظر بودند با توجه به مازاد عرضه نفت، قیمت‌ ها کاهش پیدا کند، نمودارها حرف دیگری می‌زنند.

نفت برنت بالای 70 دلار تثبیت شده و این موضوع، معادله قیمت تمام‌شده فولاد را برای تولیدکنندگان و خریداران در آهن123 تغییر داده است.

اما این گرانی انرژی در کنار رکود تقاضا، چه سرنوشتی را برای قیمت میلگرد و قیمت تیرآهن و محصولات صادراتی رقم می‌زند؟

پارادوکس نفتی 2026؛ چرا قیمت‌ ها پایین نمی‌آید؟

برای درک وضعیت بازار آهن، ابتدا باید نگاهی به ریشه اصلی هزینه‌ ها، یعنی انرژی بیندازیم. سال 2026 با یک پیش‌بینی عجیب شروع شد؛ آژانس بین ‌آلمللی انرژی اعلام کرد که امسال تولید نفت 3.7 میلیون بشکه در روز بیشتر از تقاضای جهانی خواهد بود.

یعنی تولید 3 درصد از مصرف جلوتر است. طبق منطق اقتصادی، وقتی عرضه زیاد است، قیمت باید بریزد. اما چرا برعکس شد؟

از ابتدای سال 2026 تا امروز (اوایل اسفند 1404)، بازدهی نفت برنت بیش از 11.2 درصد و نفت وست تگزاس حدود 9.8 درصد رشد داشته است.

سه عامل اصلی باعث شده تا نفت، برخلاف پیش‌بینی‌ها گران بماند و هزینه حمل‌ونقل و تولید فولاد را بالا نگه دارد

کاهش تولید اوپک و ونزوئلا

گزارش ماه ژانویه اوپک نشان داد که تولید روزانه 230 هزار بشکه کم شده است. بخش بزرگی از این کاهش مربوط به ونزوئلا بود. توقیف 8 نفتکش منتسب به این کشور توسط آمریکا در دسامبر 2025 و ژانویه 2026، عملاً عرضه را محدود کرد.

بسته تحریمی بیستم اتحادیه اروپا

از ابتدای 2026، اروپا سخت‌ترین تحریم‌ها را علیه “ناوگان سایه”روسیه اعمال کرد که خدمات دریایی برای نفت این کشور را ممنوع می‌کند. این کار باعث اختلال در زنجیره تأمین انرژی شد.

تنش در تنگه هرمز

بالا گرفتن ریسک های نظامی در تنگه هرمز، جایی که یک‌سوم نفت جهان از آن عبور می‌کند، ترس را به جان معامله‌گران انداخت.

این عوامل باعث شده نفت بالای 70 دلار (و حتی با پتانسیل رسیدن به 85 دلار) معامله شود. برای فعالان بازار آهن، این یعنی هزینه حمل‌ونقل و انرژی پایین نمی‌آید، حتی اگر مشتری در بازار نباشد.

وضعیت صادرات فولاد ایران؛ ثبات روی لبه تیغ

در سایه این گرانی انرژی، وضعیت صادرات بیلت و محصولات فولادی ایران تصویری دوگانه دارد. طبق ارزیابی‌های متال‌اکسپرت، قیمت صادراتی بیلت ایران در محدوده 390 تا 400 دلار فوب نوسان دارد و میانگین هفتگی روی 395 دلار ایستاده است.

شاید در نگاه اول این قیمت‌ ها نشان‌دهنده ثبات باشد، اما واقعیت این است که حجم معاملات پایین است. خریداران خارجی، مخصوصا در خاورمیانه و شمال آفریقا، دست‌به‌عصا راه می‌روند.

یک محموله 4400 تنی بیلت با قیمت 407 دلار به مقصد شمال آفریقا فروخته شده که اگرچه عدد خوبی است، اما بیشتر شبیه به یک “تست بازار” است تا یک روند پایدار.

چرا خریداران خارجی محتاط شده ‌اند؟

ریسک های ژئوپلیتیک: ترس از درگیری‌های نظامی احتمالی و اختلال در تردد دریایی، باعث شده خریداران از بستن قراردادهای بلندمدت فرار کنند.

رکود فصلی چین: تعطیلات سال نوی چینی و انباشت موجودی در انبارهای شرق آسیا، تقاضای جهانی را سرکوب کرده است.

بنابراین، صادرکنندگان ایرانی در یک منگنه قرار گرفته ‌اند! از یک طرف هزینه‌ های تولید و حمل با نفت 70 دلاری بالا رفته و از طرف دیگر، مشتری خارجی حاضر نیست قیمت بالاتر بپردازد.

بازار داخلی؛ میلگرد و تیرآهن در خواب زمستانی

در بازار داخلی ایران، شرایط کمی متفاوت اما همچنان تحت فشار است. با اینکه در بهمن‌ماه صادرات فولاد رشد داشت، اما بازار داخل همچنان در رکود به سر می‌برد. نزدیکی به ماه رمضان و پایان سال، باعث شده پروژه‌ های عمرانی خرید خود را به حداقل برسانند.

آخرین قیمت‌ ها در بازار آهن (اسفند 1404)

قیمت میلگرد: در مبادی فروش، قیمت میلگرد بین 51 هزار تا 54 هزار تومان حفظ شده است. این ثبات قیمتی، بیشتر ناشی از مقاومت تولیدکننده در برابر کاهش قیمت است تا وجود تقاضای واقعی.

قیمت تیرآهن: بازار تیرآهن به‌عنوان یکی از شاخص ‌های اصلی ساخت‌وساز، کم‌نوسان‌ترین روزها را سپری می‌کند. تیرآهن سایز 16 در محدوده 53 هزار تومان معامله می‌شود.

محصولات طویل صادراتی: میلگرد صادراتی هم در محدوده 385 تا 400 دلار (EXW) معامله می‌شود که نشان می‌دهد کشش بازار جهانی هم محدود است.

نکته مهم اینجاست که این قیمت‌ ها با دلار آزاد 163 هزار تومانی و دلار نیمایی 136 هزار تومانی محاسبه می‌شوند. فاصله نرخ ارز رسمی و آزاد، و الزام به بازگشت ارز، کلاف سردرگمی برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است که تمایل به فروش داخلی را در برخی مقاطع افزایش می‌دهد.

چالش ‌های پنهان؛ از بندرعباس تا نرخ ارز

یکی از مواردی که کمتر در تحلیل‌های قیمتی به آن پرداخته می‌شود، هزینه‌ های لجستیک است. گزارش ‌ها از بندرعباس نشان می‌دهد که کشتی‌ها برای بارگیری یا تخلیه باید 10 تا 15 روز در نوبت بمانند.

این تأخیر یعنی هزینه خواب سرمایه و دموراژ که در نهایت روی قیمت تمام‌شده بار صادراتی می‌نشیند.

وقتی نفت گران می‌شود، کرایه حمل دریایی و زمینی هم رشد می‌کند. حال اگر کشتی هم با تأخیر بارگیری شود، حاشیه سود صادرکننده به شدت باریک می‌شود.

این موضوع باعث می‌شود کارخانه‌ ها برای جبران هزینه‌ ها، فشار را روی قیمت‌ های داخلی حفظ کنند و اجازه کاهش قیمت میلگرد و آهن را ندهند.

پیش‌بینی آینده بازار؛ بخریم یا صبر کنیم؟

سوالی که اکثر کاربران سایت آهن123 می‌پرسند این است: با این وضعیت نفت و دلار، روند بازار در بهار 1405 چگونه خواهد بود؟

ما در نقطه ‌ای حساس ایستاده ‌ایم. بازار آهن ‌آلات فعلاً سیگنال‌های سرنوشت سازی دریافت می‌کند!

اگر تنش ‌های نظامی در منطقه کاهش یابد، با توجه به مازاد تولید 3.7 میلیون بشکه ‌ای نفت، احتمال اصلاح قیمت انرژی و به تبع آن فولاد و آهن وجود دارد.

اما اگر تنش ‌ها در تنگه هرمز و مسائل مربوط به تحریم‌ها ادامه یابد، نفت بالای 85 دلار تثبیت می‌شود. در این صورت، حتی با وجود رکود تقاضا، تولیدکنندگان ناچارند قیمت‌ ها را بالا ببرند یا تولید را کاهش دهند.

به نظر می‌رسد سکوت فعلی بازار، آرامش قبل از طوفان نیست، بلکه یک دوره “انتظار و رصد” است. اگر مصرف واقعی در پروژه‌ های زیرساختی بعد از تعطیلات نوروز و ماه رمضان شروع نشود، فشار روی قیمت‌ های جهانی بیشتر خواهد شد و صادرکنندگان ایرانی برای حفظ سهم بازار مجبور به ارائه تخفیف می‌شوند که می‌تواند قیمت‌ های داخلی را هم تحت تأثیر قرار دهد.

آهن123 به صورت لحظه ‌ای تغییرات قیمت تیرآهن، میلگرد و سایر مقاطع فولادی را رصد کرده و در اختیار شما قرار می‌دهد تا با آگاهی کامل معامله کنید.

نظرتان راجع به این نوشته

شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه کاربران در رابطه با
تحلیل وضعیت بازار آهن؛ نفت 70 دلاری و سرگیجه قیمت‌ ها در اسفند 1404
// JavaScript