تحمل بار قوطی چقدر است؟ (عوامل موثر بر آن)
تحمل بار قوطی چقدر است؟
قوطی، نوعی پروفیل است که از ورق آهن ساخته میشود و نقش مهمی در استحکام سازه دارد. بنابراین، میتوان گفت که یکی از مصالح مهم و ضروری در حوزه ساختمانسازی و صنعت، قوطیها هستند که بنابه کاربردشان در انواع مختلفی تولید میشوند. یکی از مواردی را که به هنگام خرید قوطی باید در نظر بگیرید، میزان تحمل بار آن است تا بتوانید یک سازه پایدار بسازید. اگر اجزای یک سازه به درستی انتخاب شود، علاوه بر افزایش مقاومت سازه، به ایمنی هرچه بیشتر آن نیز کمک خواهد کرد. در این مقاله، به این میپردازیم که قوطی چیست؟ تحمل بار آن چگونه محاسبه میشود؟ و چه نقشی بر مقاومت یک سازه دارد؟ پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
قوطی چیست؟
قوطی، یک مقطع فولادی به شکل استوانه توخالی مستطیلی و یا مربعی است. باتوجه به شکل هندسی قوطیها، آنها دارای کاربرد و میزان تحمل بار متفاوتی هستند. به طور کلی، قوطیها ستون اصلی یک سازه را تشکیل میدهند، زیرا سلامت و امنیت شما را تضمین میکنند. این سازه میتواند اتومبیل شما باشد یا ساختمانی که در آن سکونت دارید یا کار میکنید. ناگفته نماند که این محصول علاوه بر صنعت ساختمانسازی و اتومبیلسازی، در دیگر صنایع نیز مانند پزشکی، دریایی و ساخت نیروگاه نیز مورد استفاده قرار میگیرد. آنچه که در استفاده از قوطیها مهم است، درنظر گرفتن میزان تحمل بار قوطی برای کاربرد موردنظر است که باید به درستی انتخاب شود.
مشخصات فنی قوطی
عواملی همچون ابعاد، جنس و وزن، از مشخصات فنی قوطی پروفیل محسوب میشود که آگاهی از آنها میتواند به شما در انتخاب محصول مناسب کمک کند. قوطیها را معمولا بر اساس استاندارهای مشخصی تولید میکنند که رایجترین این استانداردها شامل BS EN 10219 است که دو استاندارد EN 10368 و EN 10219-1 را دربر دارد. هر قوطی، مشخصات فنی خود را دارد و بنابراین باید برای هر کاربرد، از قوطی مشخصی استفاده کرد تا از ایجاد خطرات احتمالی جلوگیری شود. آنچه که در اینجا حائز اهمیت است، میزان تحمل بار قوطی است که معمولا به ابعاد آن بستگی دارد. به عنوان مثال، از قوطیهایی با ضخامت ۰.۵ الی ۱.۵ میلی متر، در ساخت میز و صندلی و انواع دیگر آن با ضخامت ۲ الی ۳ میلی متر برای صنعت خودروسازی کاربرد دارند. اما به طور کلی، قوطیها اغلب با طول ۶ الی ۱۲ متری تولید میشوند که ابعاد رایجتری است.
انواع اصلی قوطی از نظر تحمل بار
از اصلیترین مواردی که میزان تحمل بار قوطی را مشخص میکند، میزان ضخامت و شکل هندسی آن است. قوطیهایی که معمولا تحمل بار بیشتری دارند، شامل:
- قوطیهای ستونی. این نوع قوطیها معمولا مقاطع بزرگتری دارند، ازاینرو اغلب در اسکلت ساختمان و ستونهای اصلی آن به کار میروند.
- قوطیهای به شکل مربع یا مستطیل. این قوطیها نیز تحمل بار بالایی دارند، اما اگر کوچک باشند، به دلیل تحمل بار کمتر برای ساخت نردهها، در و پنجره استفاده میشوند. این در حالی است که از اندازه بزرگتر آن برای سازههای اصلی به کار گرفته میشود.
- قوطیهای دارای ضخامت بالا. قوطیهایی با ضخامت بالا، برای کاربردهای گستردهتر مانند صنایع ماشینسازی و البته ساخت تیرهای دیوار یک سازه نیز استفاده میشوند.
- قوطیهای مورد استفاده برای پایه میز و صندلی. قوطیهایی که برای استفاده در ساخت پایههای میز و صندلی کاربرد دارند، به گونهای ساخته شدهاند که تعادل موردنیاز برای میز یا صندلی را به خوبی فراهم میکنند.
عوامل مؤثر بر تحمل بار قوطی
از آنجایی که قوطیها، کاربرد گستردهای در صنایع مختلف دارند، بسیار مهم است که به درستی انتخاب و نصب شوند. استفاده صحیح از آنها، تا حد زیادی از ایجاد خرابی و یا هر گونه شکستگی جلوگیری میکنند. پارامترهایی وجود دارد که نقش مهمی بر تحمل بار قوطی ایفا میکنند و عبارتاند از:
- وزن و سایز قوطی
- درنظر گرفتن استانداردهای ساخت
- عمق پایه ستون مورنظر
- موقعیت قرارگیری قوطی
- میزان بار وارد بر قوطی
فرمول محاسبه تحمل بار قوطی
آگاهی از میزان تحمل بار قوطی، میتواند به شما در انتخاب قوطی موردنظرتان کمک کند. اطلاع از این میزان تحمل بار، از طریق فرمول محاسبه تحمل بار قوطی امکانپذیر است. برای این کار کافی است از فرمول زیر استفاده کنید:
وزن قوطی = وزن مخصوص قوطیها بر حسب کیلوگرم × طول قوطی بر حسب متر × تعداد آن
با استفاده از این فرمول، شما به راحتی میتواند میزان تحمل بار یک قوطی را اندازهگیری کنید تا بدانید که کدام یک برای کاربرد موردنظر شما، گزینه مناسبتری است.
جداول تحمل وزن و بار قوطی پروفیل
همانطور که میدانید، قوطیها مطابق با یک سری استاندارهای مشخصی در اندازه و ابعاد گوناگون تولید میشوند. چنانچه شرکت سازنده، استانداردهای موردنیاز برای ساخت پروفیل و کاربرد آن رعایت کرده باشد، میزان تحمل بار هر پروفیل را میتوانید از جداول استاندارد تحمل وزن قوطی به دست آورید که به شرح زیر است:
جدول تحمل بار قوطی مستطیلی
|