تفاوت پروفیل و قوطی در چیست؟

تفاوت پروفیل و قوطی، کاربرد متفاوتی از این محصولات در صنایع مختلف فراهم می‌کند. به لحاظ ظاهری سطح مقطع پروفیل‌ها با هم تفاوت دارد. کارشناسان دنیای آهن‌آلات، قوطی‌ها را قسمتی از زیر مجموعه پروفیل‌ها می‌دانند.  آشنایی با تفاوت پروفیل و قوطی به صنعتگران کمک می‌کند تا بهترین مصالح فولادی را برای سازه‌های دلخواه انتخاب کنند. در این مطلب ابتدا با هم نگاهی به تاریخچه انواع پروفیل و قوطی میندازیم تا ببینیم این محصولات چگونه به دنیای آهن‌آلات معرفی شده‌اند. در ادامه برای شما می‌گوییم که پروفیل چیست، سپس به ویژگی‌های آن می‌پردازیم. پس از آشنایی با پروفیل، ویژگی‌های قوطی را با شما در میان می‌گذاریم در نهایت برای شما از تفاوت‌‌ پروفیل و قوطی می‌گوییم. به شما قول می‌دهیم با مطالعه این مطلب تا انتها، اطلاعات کاملی درباره پروفیل و قوطی و تفاوت‌های این محصولات بدست آورید.

 

پروفیل و قوطی چه تاریخچه‌ای دارند؟

همان‌گونه که می‌دانید، چوب، مهم‌ترین در گروه مهم‌ترین سازه‌های ساختمانی قرار داشت. معماران قدیم حتی از چوب برای ساخت سقف منزل نیز استفاده می‌کردند. با این حال چوب معایب زیادی داشت و وزن‌های سنگین را به‌خوبی تحمل نمی‌کرد. از طرف دیگر چوب دوام سازه‌های ساختمان قدیمی را کاهش می‌داد. آسیب حشره‌ها و آب‌و‌هوا باعث تخریب چوب می‌شد. به همین دلیل صنعتگران به فکر استفاده از آهن در سازه‌های ساختمانی افتادند. تیرهای آهنی وزن زیادی داشتند و سازه‌های ساختمانی را بیش‌از‌حد سنگین می‌کردند. اینجا بود که صنعتگران متوجه شدند تسمه‌های فولادی که به حالت مستطیل یا مربع روی هم قرار گرفته، در کنار وزن کم، مقاومت سازه‌های بسیار سنگین را افزایش می‌دهد.

این ورق‌های فولادی که لبه‌های آن‌ها روی هم پرچ می‌شد، در دنیای آهن‌آلات با نام پروفیل شناخته شدند. همان‌گونه که اشاره کردیم، لبه‌های پروفیل در ابتدا روی هم پرچ می‌شد. این شرایط به دلیل نبود فناوری پیشرفته جوشکاری سال‌ها ادامه پیدا کرد. ناگفته نماند پروفیل‌های پرچ‌شده کاربرد گسترده‌ای در صنایع مختلف پیدا کردند. این پروفیل‌ها به اندازه‌ای مطمئن بودند که از آن‌ها برای ساخت پل‌های عظیم کمک گرفته می‌شد. در حدود دهه ۱۹۴۰ میلادی دستاوردهای چشمگیری به صنعت جوشکاری اضافه شد. به لطف این دستاوردها، لبه‌های پروفیل‌‌ها با دقت زیادی رو هم جوش می‌خوردند. در نتیجه صنعت تولید پروفیل رشد بیشتری پیدا کرد و پروفیل‌های مختلفی با سطح‌ مقطع‌های متفاوت ساخته شدند. بعضی از این پروفیل‌ها سطح مقطعی باز دارند و سطح مقطع بعضی از آن‌ها بسته است. در ادامه به معرفی پروفیل و قوطی می‌پردازیم.

 

پروفیل چیست؟

تفاوت پروفیل و قوطی را زمانی به‌درستی متوجه می‌شوید که در جریان قرار بگیرید هر کدام از این سطح‌ مقطع‌ها چه ویژگی‌هایی دارند. وقتی در دنیای آهن‌آلات از پروفیل صحبت می‌کنیم، منظور تیرهای فولادی است که با سطح مقطع‌های مختلفی ساخته شده‌اند. پروفیل‌ها عموماً به ۲ دسته اصلی باز و بسته تقسیم‌بندی می‌شوند. هر کدام از این دسته‌ها نیز در گروه‌های مختلفی با ضخامت‌ و سطح‌مقطع‌های مختلف قرار می‌گیرند. پروفیل‌های باز عموماً با شکل‌های ظاهری حروف‌ انگلیسی مانند Z، U و H تولید می‌شوند. این پروفیل‌ها برای صنایع مختلفی کاربرد دارند. پروفیل‌هایی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم در گروه پرکاربردترین پروفیل‌ها قرار می‌گیرند.

  • پروفیل
  • پروفیل زِد
  • پروفیل آبرو
  • پروفیل فرانسوی
  • پروفیل ناودانی

 

به لطف تنوع پروفیل‌ها، صنعتگران از آ‌ن‌ها در صنایع مختلفی بهره می‌گیرند. ساخت سالن‌های ورزشی،‌ سوله‌های صنعتی، پارکینگ‌های عمومی، کشتی‌سازی، کشاورزی، انبار و تجهیزات شهری از حوزه‌هایی است که انواع پروفیل‌ در آن‌ها نقش مهمی ایفا می‌کند.

در کنار پروفیل‌های باز، انواع دیگری از پروفیل نیز وجود دارد که به‌ آن‌ها پروفیل بسته می‌گوییم. قوطی، در گروه پروفیل‌های بسته قرار می‌گیرد. پروفیل‌های بسته برای ساخت راه‌پله، نرده، در و پنجره، ستون و اسکلت سازه‌های فلزی استفاده می‌شود. جالب است بدانید در صنایع فولاد به تنوع پروفیل سراغ نداریم. حتی تیر آهن نیز نوعی پروفیل به حساب می‌آید که سطح مقطعی H مانند دارد. پروفیل‌هایی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم در گروه پروفیل‌های بسته قرار دارند.

  • پروفیل لنگه‌
  • پروفیل قوطی
  • پروفیل لوله
  • پروفیل کلاف
  • پروفیل پی‌.‌وی‌.‌سی
  • پروفیل کرکره‌ای

 

قوطی چیست؟

قوطی چیست؟    ahan 123   2

با توجه به توضیحاتی که درباره پروفیل مطرح کردیم، حتماً متوجه شده‌اید که قوطی نوعی پروفیل به حساب می‌آید. با این حال از آنجایی که قوطی کاربرد بسیاری در صنایع مختلف دارد، جایگاه ویژه‌ای در دنیای آهن‌آلات پیدا کرده است. وقتی از قوطی صحبت می‌کنیم، منظور پروفیل‌هایی است که حالتی چهارگوش دارند. این حالت چهارگوش در بعضی از قوطی‌ها مستطیل و در بعضی دیگر مربع است. قوطی، توخالی ساخته می‌شود، اما به لطف سطح مقطع چهارگوش، قوطی‌ها توان تحمل بار زیادی دارند.

 

صنعتگران برای ساخت قوطی از ترکیبات مختلفی بهره می‌گیرند. تجربه ثابت کرده قوطی با موادی مانند آلومینیوم، استیل و پی‌‌.‌وی‌.سی ساخته می‌شود. آهن نیز یکی دیگر موادی است که با آن قوطی می‌سازند. همان‌گونه که حتماً‌ می‌دانید، قوطی‌های آهنی رایج‌ترین نوع قوطی‌ها به حساب می‌آیند. قوطی که با آهن ساخت شده، فایده‌های مختلفی نسبت به دیگر قوطی‌ها دارد.

یکی از مهم‌ترینِ این مزایا، امکان جوش‌پذیری راحت قوطی‌های آهنی است. این شرایط در حین تشخیص تفاوت پروفیل قوطی اهمیت زیادی پیدا می‌کند. به لطف جوش‌پذیری راحت، صنعتگران فرصتی برای ساخت انواع سازه‌های آهنی با قوطی پیدا می‌کنند. به فایده‌هایی که گفتیم، شکل‌دهی راحت قوطی‌های آهنی را نیز اضافه کنید. آهن به‌راحتی شکل می‌گیرد و خم می‌شود. در نتیجه قوطی در صنایع مختلف کاربرد دارد. در کنار این ویژگی‌ها، قوطی از استحکام بسیار زیادی برخوردار است. این شرایط راه قوطی را برای ساخت سازه‌هایی با قابلیت تحمل وزن بسیار زیاد را فراهم می‌کند. قوطی‌ها در دنیای آهن آلات تقسیم‌بندی‌های مختلفی دارند. یکی از معروف‌ترینِ این تقسیم‌بندی‌ها، دسته‌بندی آن‌ها به قوطی‌های سبک و سنگین است. قوطی‌های سنگین ضخامت بیشتری دارند و با ورق‌های سنگین‌تری ساخته می‌شوند.

همان‌گونه که حتماً حدس زده‌اید صنعتگران، قوطی‌های سبک را با ورق‌های کم‌وزن‌تری می‌سازند. این قوطی‌ها در بازار با نام پروفیل مبلی نیز شناخته می‌شود. برای ساخت پروفیل مبلی از روش نورد سرد کمک می‌گیرند.

 

     

    قوطی چه ویژگی‌هایی دارد؟

    تفاوت پروفیل و قوطی زمانی مشخص می‌شود که با ویژگی‌های این محصول آشنا باشید. انصافاً باید گفت قوطی ویژگی‌هایی دارد که در بسیاری از پروفیل‌ها نظیر آن را سراغ نداریم. برتری‌هایی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم، از مهم‌ترین ویژگی‌های قوطی به حساب می‌آیند.

     

    کیفیت درجه‌یک

    سلاطین دنیای آهن وسواس بسیار زیادی برای انتخاب بهترین فولاد در ساخت قوطی دارند. به لطف این شرایط، قوطی‌های ساخته شده کیفیت بسیار خوبی برخوردار هستند در نتیجه صنعتگران با خیال راحت از قوطی برای ساخت انواع سازه‌های فولادی کمک می‌گیرند.

     

    آلوده‌نکردن محیط زیست

    همان‌‌گونه که توضیح دادیم، قوطی با تسمه‌های آهنی درست می‌شود. خوشبختانه آهن از آن دسته مصالحی است که امکان بازیافت آن وجود دارد. به لطف این شرایط، قوطی‌های ضایعاتی محیط زیست را آلوده نمی‌کنند و پس از پایان مصرفِ آن‌ها، دوباره بازیافت می‌شوند.

     

    سازگاری با دیگر مصالح

    برای شما توضیح دادیم که قوطی به‌راحتی جوش می‌خورد. حالت‌پذیری این پروفیل نیز بسیار ساده و تعامل مناسبی با دیگر مصالح ساختمانی دارد. این شرایط دست صنعتگران را برای انتخاب مصالح دلخواه در سازه‌های مختلف باز می‌گذارد.

     

    قوطی چه معایبی دارد؟

    با تمامی تعریف‌و‌تمجید‌هایی که از قوطی کردیم، این سطح مقطع معایبی نیز دارد. نکته‌هایی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم در گروه معایب اصلی قوطی قرار دارند.

     

    فرسایش در درازمدت

    از آنجایی که قوطی با تسمه‌های آهنی درست می‌شود، در برابر رطوبت هوا مقاوم نیست. زنگ‌زدگی و فرسایش از مهم‌ترین معایب قوطی شناخته می‌شود.

     

    تغییر رنگ

    فلز به کار گرفته‌شده در قوطی به گونه‌ای است که در مجاورت با هیدروژن، واکنش نشان می‌دهد. این واکنش به تغییر رنگ قوطی منجر می‌شود.

     

    هزینه زیاد

    همان‌گونه که توضیح دادیم، قوطی‌های باکیفیت از مواد درجه‌یک ساخته می‌شود. ناگفته پیداست این شرایط هزینه خرید قوطی را نسبت به دیگر مصالح ساختمانی افزایش می‌دهد.

     

    قوطی در چه انواعی تولید می‌شود؟

    یکی از مهم‌ترین دلیل‌های رواج گسترده قوطی در صنایع مختلف، تولید آن در مدل‌های متفاوت است. برای آشنایی با تفاوت پروفیل و قوطی در ادامه به انواع این محصول اشاره می‌کنیم.

     

    قوطی صنعتی

    پروفیل فلزی سنگین یا همان قوطی صنعتی، در بسیاری از کاربردها از جمله سازه‌های فلزی بزرگ، پل‌ها، تابلوهای تبلیغاتی و صنایع نظامی به کار می‌رود. معمولاً سازه‌های ساختمانی، نیازمند ستون‌ها و باکس‌های فلزی در بخش‌های مختلف خود هستند؛ در این شرایط از پروفیل فلزی سنگین یا قوطی صنعتی استفاده می‌شود. جالب است بدانید از قوطی صنعتی برای ساخت خرپاهای بزرگ نیز کمک می‌گیرند. جالب‌تر اینکه قوطی صنعتی در ساخت ماشین‌آلات صنعتی و تجهیزات کارخانه‌ای نیز کاربرد دارد. قوطی صنعتی مقاومت چشمگیری نسبت به دیگر قوطی‌ها دارد. این محصولات انواع ضربه‌های احتمالی و آسیب‌ها را به‌راحتی تحمل می‌کنند.

     

    قوطی مبلی

    پروفیل سبک یا همان قوطی مبلی، یک نوع پروفیل است که به دلیل خصوصیات متنوع و عالی، در صنایع مختلفی از جمله تولید مبلمان، دوچرخه، لوازم خانگی و تجهیزات صنعتی استفاده می‌شود. با این حال همان‌گونه که از نام این محصول پیداست، رایج‌ترین کاربرد قوطی مبلی در صنعت مبلمان‌سازی است. قوطی مبلی، با استفاده از ورق سرد با ضخامت بین ۰.۷ الی ۱.۵ میلی متر تولید می‌شود. این نوع پروفیل دارای سطوح مقطع سه گوش، چهارگوش، دایره‌ای و یا ترکیبی است. قوطی مبلی با سطح مقطع مربع و مستطیل از رایج‌ترین انواعِ این قوطی به حساب می‌آیند.

     

    قوطی گالوانیزه

    منظور از گالوانیزه، فرایند صنعتی خاصی است که بر اساس آن، لایه‌های محافظی روی فلز کشیده می‌شود. به همین دلیل قوطی گالوانیزه مقاومت بیشتری نسبت به قوطی‌های معمولی دارد. قوطی گالوانیزه دربرابر زنگ‌زدگی و خوردگی مقاوم است. در نتیجه این قوطی در صنایعی که تجهیزاتِ آن‌ها بیشتر در معرض رطوبت قرار دارد، محبوبیت پیدا کرده است. صنایع کشاوزی، صنایع دریایی و ساخت گلخانه از رایج‌ترین بسترهای کاربرد قوطی گالوانیزه به حساب می‌آیند.

     

    قوطی ستونی

    قوطی ستونی یکی از قوطی‌های پرکاربرد است که در تولید سوله، استفاده در کارگاه‌ها، انبارها و همچنین به‌عنوان ستون‌های ساختمانی استفاده می‌شود. این نوع قوطی‌ها به ۲ دسته ستونی ساختمانی و ستونی صنعتی تقسیم می‌شوند.

     

    مشاهده لیست قیمت پروفیل و قوطی

     

    تفاوت پروفیل و قوطی در چیست؟

    اکنون که در جریان قرار کاربرد پروفیل و قوطی قرار گرفتید، زمان آن است که تفاوت پروفیل و قوطی را بررسی ‌کنیم. با توجه به توضیحاتی که مطرح کردیم، حتماً‌ متوجه ‌شده‌اید که قوطی در زیر مجموعه گروه بزرگ پروفیل‌ها قرار دارد. درواقع می‌توان گفت قوطی نیز نوعی پروفیل است. با این حال از آنجایی که هر کدام از این پروفیل‌ها در دنیای آهن‌آلات با نام‌های مختلفی معروف‌ شده‌اند، پروفیل‌هایی با سطح مقطع مستطیل و مربع با نام قوطی شهرت پیدا کرده‌اند.

     

    قیمت قوطی از چه قرار است؟

    شرایط متفاوتی برای مشخص‌کردن قیمت قوطی اعمال می‌شود. نوع فرایند ساخت قوطی و سطح مقطع آن تاثیر مهمی در قیمت‌ قوطی دارد. جنش آلیاژی که برای ساخت قوطی استفاده می‌شود نیز یکی دیگر از معیارهای تغییر قیمت قوطی است. ناگفته نماند، نوسان‌های بازار جهانی آهن‌آلات، نوسان‌های داخلی و رابطه بین عرضه و تقاضا از دیگر عواملی است که در افزایش یا کاهش قیمت قوطی تاثیر دارد.

     

    با این حال برای اطلاع دقیق از قیمت و خرید پروفیل و قوطی نیازی نیست غم به دل خود راه دهید. آهن یک دو سه (آهن ۱۲۳) بهترین مرجع خرید انواع تیرآهن‌های باکیفیت از جمله انواع ورق با ارزان‌ترین قیمت‌هاست. با خرید از آهن یک دو سه (آهن ۱۲۳) می‌توانید سفارشات خود را در کوتاه‌ترین زمان ممکن تحویل بگیرید و از کیفیت و کارآیی آن مطمئن شوید. پیش از انتخاب محصول و تکمیل فرایند خرید، می‌توانید با کارشناسان فروش آهن یک دو سه (آهن ۱۲۳) و با شماره تلفن ۲۲۳۳۶۰۶۰ – ۰۲۱ تماس گرفته و در نهایت با دریافت مشاوره تلفنی، انتخاب بهتری را انجام دهید.

     

    تقاوت پروفیل و قوطی را کاملاً‌ توضیح دادیم و به بررسی ویژگی‌های محصولات مختلف دنیای پروفیل‌ها پرداختیم. امیدواریم به لطف این اطلاعات، بهترین پروفیل باکیفیت را با قیمتی مناسب خریداری کنید. در پایان از آنجایی که مطمئن هستیم شما هم تجربه‌های سودمندی درباره پروفیل‌ها دارید، خواهشمندیم این تجربه‌ها را در قسمت نظرات با ما و دیگر خواننده‌ها به اشتراک بگذارید.

     

     

    مطالب مرتبط:

     

     

    نظرتان راجع به این نوشته

    شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

    دیدگاه کاربران در رابطه با
    تفاوت پروفیل و قوطی در چیست؟