میخکوبی خاک چیست؟

درباره میخکوبی خاک در بخش مقدمه توضیح مختصری دادیم، اما برای تشریح بیشتر این اقدام در روند ساخت بناها، بهتر است به جزئیات بیشتری از آن اشاره کنیم. میخکوبی در خاک شامل استفاده از مصالحی مثل میلگرد برای ثابت نگه‌داشتن سازه‌های نگهدارنده است. وقتی میخکوبی با میلگرد در خاک انجام می‌شود، باید سازه‌های ثقلی با فاصله مشخصی از هم قرار بگیرند تا بتوانند برای مسلح و تقویت کردن خاک تاثیرگذار باشند. میخکوبی خاک با میلگرد درواقع مشابه همان آرماتوربندی سازه‌های بتنی که است باعث می‌شود بتن استحکام و مقاومت بیشتری داشته باشد.

میلگرد در خاک کمک می‌کند تا نیروهای کششی فولادی که به زمین و خاک وارد می‌شوند، مهار شده و در نهایت، خاک و یا کف سازه دچار ازهم‌گسیختگی نشود. این میلگردها در فاصله ۱ تا ۲ متری از یکدیگر درون چاله و داخل خاک قرار می‌گیرند. همچنین مهارهای کششی‌ای که استفاده می‌شود باید بین ۲۰ تا ۴۰ میلی‌متر قطر داشته باشند.

 

میلگردها را چطور در خاک کار می‌گذارند؟

 

برای میخکوبی خاک با میلگرد همان‌طور که گفتیم، چاله‌هایی درون زمین می‌کنند و مهارهای کششی را درون آنها قرار می‌دهند. فاصله این مهارها باید به هم نزدیک باشد و قطر میلگرد هم بین ۲۰ الی ۴۰ میلی‌متر خواهد بود. چاله‌هایی که روی زمین محل قرارگیری این میلگردها هستند بین ۷۶ تا ۱۵۰ میلی‌متر قطر دارند و با قرارگرفتن میله‌ها درون هر چاله، ۷۰ تا ۱۰۰ درصد چاله را مجدد پر می‌کنند.

در نتیجه، برای میخکوبی خاک با میلگرد ابتدا بسته به نوع خاک، روی زمین چاله‌هایی به عمق ۱ تا ۲.۵ متر حفاری می‌شود. بعد از حفر چاه، با استفاده از دستگاه حفاری و با یک زاویه مایل ۱۵ درجه‌ای، در داخل دیواره چاله حفره‌ای ایجاد می‌کنند تا میلگرد درون آن قرار بگیرد. سپس میلگرد را داخل حفره قرار می‌دهند و با تزریق دوغاب، میلگرد را در چاله محکم می‌کنند. برای محکم کردن بیشتر میلگرد در خاک، نوارهای زهکش نصب می‌کنند و بتن‌پاشی انجام می‌دهند. صفحات فولادی تکیه‌گاه هم به انتهای میخ‌ها پیج می‌شود و روی قسمت بتن‌پاشی شده قرار می‌گیرد. برای رسیدن به تراز کف گود این مراحل را تکرار می‌کنند تا در نهایت میخکوبی خاک با میلگرد به‌صورت کامل انجام شود.

اگر قصد خرید میلگرد برای سازه‌های ساختمانی و صنعتی مختلف را دارید و می‌خواهید بهترین قیمت میلگرد را از بازار تهیه پیدا کنید، با ما در آهن ۱۲۳ ارتباط بگیرید.
 

کاربرد میخکوبی در خاک

 

                                

 

اشاره کردیم که میخکوبی به‌منظور محکم کردن خاک و افزایش مقاومت آن در برابر نیروهای کششی است، اما علاوه بر این موضوع کاربردهای دیگری هم دارد. این کاربردها شامل موارد زیر هستند:

·       بالابردن استحکام و مقاومت برش‌ها در راه‌آهن و بزرگ‌راه

·       مقاومت در برابر زمین‌لرزه

·       افزایش استحکام درگاهی تونل‌ها در لایه‌های کم قدرت زمین

·       گودبرداری سازه‌‌ها برای ساخت سازه‌های زیرزمینی و ساختمانی

 

میخکوبی خاک با میلگرد در سپرزنی

 

سپرها از جمله اتفاق‌هایی هستند که به‌خاطر رانش یا لرزش قطعات پیش‌ساخته درون زمین احداث می‌شوند. ممکن است مصالح مختلفی به‌عنوان سپر برای سازه به کار گرفته شود، اما سپر‌های فولادی رایج‌ترین نوعی هستند که در ساختمان‌ها استفاده می‌شوند. سپرهای فولادی برای مهاربندی موقت گود بسیار مؤثر است. نکته دیگری که باعث می‌شود سپرهای فولادی یا همان میلگردی را برای سپرزنی استفاده کنند، انعطاف‌پذیری آنها است. خاک‌های حاوی قلوه‌سنگ و سنگ‌های بزرگ نمی‌توانند هر سپری را در خود جای دهند، بااین‌حال سپرهای فولادی با انعطاف‌پذیری بیشتری که دارند به‌راحتی در خاک‌های مختلف، به‌خصوص خاک‌های سنگی و قلوه سنگی به کار گرفته می‌شوند. همچنین اگر حفاظت از ناحیه مجاور گود هم ضروری باشد، ارتفاع‌های گودبرداری را کم می‌کنند تا بتوانند بدون استفاده از مهار، از آنها پشتیبانی کنند.

قیمت روز میلگرد با درنظرگرفتن جدول وزنی میلگرد تعیین می‌شود. در آهن یک دو سه می‌توانید قیمت لحظه‌ای و دقیق میلگرد‌ها را ببینید.

 

سیستم شمع نگهبان و تخته گذاری

 

یکی دیگر از روش‌هایی که در میخکوبی خاک با میلگرد به مورداستفاده قرار می‌گیرد، سیستم شمع نگهبان و تخته گذاری است. از این سیستم برای جلوگیری از اصابت با تأسیسات زیرزمینی استفاده می‌شود. همچنین می‌توان برای ساخت‌وسازهای دائمی و موقت هم از این سیستم استفاده کرد. تخت‌ها بین تیرهای نگهبان قرار می‌گیرند و مقاطع فولادی تکیه‌گاه آنها می‌شوند. سیستم سمع نگهبان را در مکان‌هایی که سطح آب پایین‌تر از مکان گودبرداری است هم استفاده می‌کنند.

 

کاربرد سیستم دیوار دیافراگمی

 

سیستم دیوار دیافراگمی را برای قسمت‌هایی از خاک که نرم است یا نزدیک به سفره‌های زیرزمینی قرار دارد، استفاده می‌کنند. گودبرداری اصلی که در این سیستم انجام می‌شود باید دوبرابر بیشتر از حد معمول باشد. بعد از گودبرداری میلگردها را در سوراخ‌هایی که پر از گل است کارگذاری می‌کنند و بعد از کاشتن میلگرد‌ها، دورتادور آنها از بتن پر می‌کنند تا محکم شود.

 

کاربرد سیستم دیوار شمعی حفر شده

 

در مواقعی که استفاده از تیرهای نگهبان یا سپرهای مخصوص ممکن نباشد و این سیستم‌ها نتوانند مقاومت لازم سازه را تأمین کنند و امکان مهاربندی در سطح زمین نباشد، از سیستم دیوار شمعی حفر شده استفاده می‌کنند. این سیستم را می‌توان مناسب با منطقه‌ای که در آن استفاده می‌شود یا ساخت‌وساز‌های شهری تغییر داد.

 

استفاده از خرپای فلزی

 

روشی دیگری که در ساخت سازه‌های نگهبان کاربرد دارد، استفاده از خرپای فلزی است. خرپای فلزی از جمله روش‌هایی است که علاوه بر آسان بودن، هزینه مقرون‌به‌صرفه‌ای دارد. انعطاف بالای این سیستم حسن دیگری است که باعث شده در سازه‌های مختلف از آن استفاده شد. خرپای فلزی را در اطراف گودها و به‌صورت قائم نصب می‌کنند. مراحل نصب خرپا را در امتداد دیوارها انجام می‌دهند. برای نصب خرپا یک چاه عمیق‌تر از ارتفاع گود ایجاد می‌شود و سپس خرپا را داخل شمع آرماتور‌بندی قرار می‌دهند. بعد از قرارگیری خرپا و به جهت محکم کردن آن، روی سطح آن بتن می‌ریزند.

 

روش مهار متقابل

 

                                      

روش مهار متقابل روش دیگری است که در آن و در فواصلی معین از یکدیگر، چاهک‌هایی حفر می‌شود. طول چاهک‌هایی که برای انجام این روش حفر می‌شود از عمق خود گود، مقداری بیشتر است. داخل این چاهک‌ها نیم‌رخ‌های فولادی یا بتنی قرار داده می‌شود. این نیم‌رخ‌ها را معمولاً مطابق با محاسبات و نقشه‌های اجرایی شده وارد چاهک می‌کند و انتهای فوقانی آنها تا حدی بالاتر از تراز بالایی گود قرار می‌گیرد. سپس قسمت فوقانی هر دو نیم‌رخ قائم متقابل رو با استفاده از تیر یا خرپا، به هم وصل می‌کنند.

در این روش هر دو نیم‌رخ قائم متقابل به یکدیگر کمک می‌کنند و این کار باعث می‌شود تا پایداری آنها تقویت شود. سپس عملیات گودبرداری به‌سرعت کم‌تری و به‌تدریج ادامه پیدا می‌کند. اگر مقاومت لازم برای سازه به‌اندازه کافی نباشد، در نقاط دیگری از ارتفاع نیم‌رخ‌های قائم هم همچنان سیستم مهار متقابل را اجرا می‌کنند تا درنهایت سازه به سطح مقاومت کافی برسد. در گودهای کم‌عرض و درصورتی‌که خاک خیلی ریزشی باشد، میان نیم‌رخ‌های قائم از الوارهای چوبی هم استفاده می‌کنند.

 

جمع‌بندی

 

در این مطلب درباره میخکوبی خاک با میلگرد ، روش انجام این کار و کاربرد‌هایی که دارد صحبت کردیم. به‌طورکلی میخکوبی خام با میلگرد را به‌منظور بالابردن مقاومت خاک در برابر نیروهای کششی انجام می‌دهند و ثابت نگه‌داشتن سازه‌های نگه‌دارنده هدف دیگر این کار است.

علاوه بر این روش‌ها، سیستم شمع نگهبان و تخته گذاری، سیستم دیوار دیافراگمی، سیستم دیوار شمعی حفر‌شده، روش مهار متقابل و استفاده از خرپای فلزی هم از جمله دیگر روش‌هایی است که برای تقویت مقاومت خاک و سازه از آنها استفاده می‌شود.

نظرتان راجع به این نوشته

شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه کاربران در رابطه با
میخکوبی خاک چیست؟