تفاوت نبشی و ناودانی چیست؟
تفاوت نبشی و ناودانی چیست؟
نبشی و ناودانی، ۲ پروفیل از زیرمجموعه انواع مقاطع فولادی هستند که بهصورت اختصاصی در صنعت ساختمانسازی بهکار گرفته میشوند. از آنجایی که ممکن است این ۲ پروفیل بهجای همدیگر اشتباه گرفته شوند، لازم است که در مورد تفاوت نبشی و ناودانی بحث کنیم. نبشیها ابعاد، اندازه و سایزهای متنوعی دارند و بیشتر بهمنظور شکل دادن به کنجهای یک سازه ساختمانی استفاده میشوند. همانطور که از نام آنها پیداست، ظاهری گوشهدار و نبشیمانند دارند که آنها را از ناودانی متمایز میکند. مهمترین تفاوت نبشی و ناودانی، در شکل و مواد تشکیلدهنده آنهاست که معمولاً از جنس فلز، پلاستیک، آلومینیوم و غیره است.
آشنایی با نبشی و ناودانی برای افرادی که در حال ساختن یک سازه ساختمانی هستند، مهم تلقی میشود. چرا که این پروفیلها برای افرادی که ذهنیتی در مورد ساختمانسازی ندارند، بهاندازه مقاطع فولادی دیگر مثل میلگرد، ناآشنا هستند. همچنین، نبشی و ناودانی بهدلیل شکل سطح مقطعی که دارند، در بیشتر مواقع شبیه به هم بهنظر میرسند، اما اینطور نیست. از طرفی، امکان نامساوی بودن بالها در نوعی از انواع نبشی (نبشی بال نامساوی) وجود دارد که چنین چیزی در هیچ نوعی از ناودانیها دیده نمیشود. با همه این اوصاف، بررسی تفاوت نبشی و ناودانی کمی گسترده و تخصصی است و بههمین دلیل در این مقاله از آهن یک دو سه، بهسراغ آن رفتهایم.
نبشی چیست و چه کاربردی دارد؟
برای درک بهتر تفاوت نبشی و ناودانی، در ابتدا باید تعریف استاندارد هر کدام از این مقاطع فولادی را بررسی کنیم. نبشی (angle steel)، نوعی پروفیل فولادی با مقاطع باز و L شکل است که به هر کدام از لبههای آن اصطلاحاً بال گفته میشود. نبشیها بهطور کلی و با توجه به بالهایشان به ۲ نوع نبشی بال مساوی و نبشی بال نامساوی تقسیم میشوند و در اندازههای ۳ تا ۲۰ میلیمتری در ایران تولید میشود. همچنین، زاویه میان ۲ سال یک نبشی هم میتواند ۹۰ درجه (L شکل) و هم ۴۵ درجه باشد که معمولاً شبیه به حرف لاتین V است. هر کدام از انواع نبشیهای موجود در بازار بهجز نبشی گالوانیزه، از طریق ۲ روش پرسی و یا فابریک تولید و روانه بازار میشوند:
نبشی فابریک: از اول فرایند تولید بهصورت نبشی از خط تولید خارج میشود
نبشی پرسی: از خم شدن یک ورق فولادی تولید میشود
انواع نبشیهای موجود در بازار بهواسطه طول و ضخامت بالهایشان نامگذاری میشوند. این محصولات با حرف لاتین L نامگذاری میشوند و اگر دارای بال مساوی باشند، اندازهشان پس از حرف L (مثل L100) خواهد آمد. اگر بال آنها نامساوی باشد، پس از حرف L، نامگذاری طبق طول بالها (مثل بال نامساوی L100*200) انجام میشود. از جمله کاربردهای انواع نبشی:
اتصال پل به ستون
اتصال تیرآهن به بیمهای باربر
ساخت ستون و خرپا
ساخت سقف کرمیت برای بال بالایی تیرچه ساختمان
وصل کردن ستون به صفحات فونداسیون
ناودانی و کاربردهای آن
ناودانی (U-bar)، هم نوعی دیگر از پروفیلهای فولادی است که زیرمجموعه پروفیلهای باز قرار دارد. البته، با حفظ این تفاوت مهم گه سطح مقطع ناودانیها شبیه به حروف لاتین C و یا U است. ناودانیهای C شکل، طبق استاندارد جهانی UPE و ناودانیهای U شکل با توجه به استاندارد بینالمللی UPN تولید میشوند.
بخش میانی سطح مقطع یک ناودانی را اصطلاحاً جان مینامند و البته که مثل نبشی دارای ۲ بال هم است. بال، یکی از شباهتهای بین ناودانی و نبشی محسوب میشود. هر ۲ بال طراحیشده در یک ناودانی با جان آن، زاویهای ۹۰ درجه یا L مانند تشکیل میدهند. انواع ناودانیهای موجود در بازار بهجز نوع مشبک، مثل نبشیها از طریق ۲ روش پرسی و فابریک روانه بازار میشوند. از جمله کاربردهای این پروفیل که جزو مهمترین تفاوت نبشی و ناودانی محسوب میشود، باید به این موارد اشاره کرد:
تولید قفسههای فولادی
سازههای سبک فولادی
نصب سنگ (خشک)
ساخت ماشینآلات و انواع خودرو
صنعت ساختمانسازی
تجهیزات دریایی
بازسازی بناهای معماری
ساخت چارچوب
مهمترین تفاوت نبشی و ناودانی در چیست؟
از بین مهمترین تفاوت نبشی و ناودانی میتوان به این موارد مهم اشاره کرد:
تفاوتهای ظاهری و شکلی
تفاوتهای مربوط به سطح مقطع
مواد اولیه و جنس نبشی و ناودانی
تفاوتهای مهم در استانداردهای بینالمللی تولید
کاربردهایی نبشی و ناودانی در یک سازه ساختمانی
تفاوت نبشی و ناودانی از لحاظ شکل و ظاهر
اولین تفاوت نبشی و ناودانی، مربوط به شکل آنهاست که طبق استانداردهای مختلف تولید شدهاند. نبشیها بهصورت مقطعی و شبیه حروف لاتین L و V هستند، اما ناودانیها بهصورت یک کانال و شبیه به حروف لاتین C و V بهنظر میرسند.
تفاوت از لحاظ سطح مقطع
برخلاف ناودانیها که شبیه به نبشیها دارای بال هستند، فاقد قسمتی با عنوان جان هستند. با این اوصاف، وصل شدن بال به جان در یک ناودانی، آن را شبیه به یک کانال میکند و اندازه بالها در همه ناودانیها برابر است. این در حالی است که بالهای یک نبشی میتوانند مساوی و غیر مساوی باشند.
تفاوت نبشی و ناودانی در سطح مقطع باعث ایجاد وزنهای مختلف در آنها میشود که البته با توجه به جنسی که دارند هم متغیر خواهد شد.
تفاوت ناودانی و نبشی از لحاظ جنس
نبشیها معمولاً از مواد اولیه با تنوع بیشتری نسبت به ناودانیها تولید میشوند. بههمین دلیل است که نبشیهای فولادی، گالوانیزه، آلومینیومی، پلیمری، پلاستیکی و غیره در بازار وجود دارند. از طرفی، ناودانیها تنوع کمتری دارند و فقط میتوان ۳ نوع ناودانی فولادی، گالوانیزه و آلومینیومی را در بازار مشاهده کرد.
تفاوت در استانداردهای بینالمللی تولید
استانداردهای بهکاررفته برای تولید این ۲ پروفیل فولادی معمولاً استاندارد دین آلمان و استاندارد اروپایی هستند. شماره استاندارد نبشی با توجه به استاندارد دین آلمان با عنوان DIN 1022 و برای ناودانیها با عنوان DIN 1026 شناخته میشود. همچنین، در استانداردهای اروپایی، نبشیها با توجه به استاندارد BS EN 10056 و ناودانیهای این استاندارد تحت عنوان BS EN 10279 تولید میشوند.
از دیگر استانداردهای رایج برای تولید نبشی و ناودان میتوان به این موارد هم اشاره کرد:
استاندارد کشور فرانسه با عنوان NF A 45-255
استاندارد ناودانی مقاوم در برابر خوردگی با عنوان DIN EN ISO 12944-3
استانداردهای UNP و UPE ناودانیهای اروپایی با استاندارد DIN-1026
البته، هر کدام از ناودانیهایی که تحت استانداردهای UPE و UPN ساخته میشوند، بسته به نوع C (با بالهای موازی) و نوع U (با بالهای مخروطی) وارد بازار خواهند شد. ناودانیهای UPN نسبت به سایر استانداردهای تولید، وزن بیشتری دارند و بههمین دلیل در پروژههای سنگین و وسیع صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. ناودانیهای UPN ضخامت بیشتری هم دارند و مهمترین کاربردهای آنها عبارتاند از:
بهکارگیری بهشکل تکی و دوبل در تیرها
بهکارگیری بهشکل جفت در خرپا
بهکارگیری بهشکل جفت و قوطی در ستون
تفاوت نبشی و ناودانی در کاربردها
در ادامه، کاربردهای دیگری را بهجز آن چیزهایی که در ابتدای مقاله معرفی کردیم، در اختیارتان قرار میدهیم. برای درک بهتر تفاوت نبشی و ناودانی از نظر کاربردهای تخصصی به این جدول نگاه کنید:
کاربرد انواع نبشی | کاربرد انواع ناودانی |
|
|
نگاهی به شباهتهایی که نبشی و ناودانی دارند
حالا که با دقت به بررسی تفاوت نبشی و ناودانی پرداختهایم، جالب است که نگاهی هم به شباهتهای این پروفیلهای فولادی داشته باشیم. شباهت اصلی بین نبشی و ناودانی، شبیه بودن تعداد بالهاست که هر کدام دارای ۲ سال هستند و همچنین، از طریق ۲ روش پرسی و فابریک تولید میشوند.
یکی دیگر از شباهتهای بین ناودانی و نبشی، سطح مقطع با زاویه ۹۰ درجه یا L مانند است. علیرغم اینکه سطح مقطع انواع ناودانیها حتی در زاویه ۹۰ درجه شبیه به یک کانال است، اما در ظاهر بسیار شبیه به یک نبشی بهنظر میرسد.
کلام آخر و جمعبندی
نبشی و ناودانی، هر دو بهعنوان مقاطع فولادی پرکاربرد در سازههای ساختمانی شناخته شدهاند و معمولاً بهدلیل سطح مقطع یکسانی که دارند، اشتباه گرفته میشوند. البته، این تنها شباهت بین نبشی و ناودان است و تفاوتهای بسیاری از جمله شکل ظاهری، جنس، استانداردهای تولید، خط تولید، کاربردها و غیره وجود دارند که باعث تمایز آنها میشوند. در این مقاله ما بهصورت تخصصی و بهتفصیل به تفاوت نبشی و ناودانی پرداختیم و علاوه بر استانداردهای ملی و بینالمللی، کاربرد هر کدام را در صنایع مختلف و ساخت محصولات متنوع بررسی کردیم.
اگر میخواهید از قیمت جدید و بهروز محصولات آهنی و انواع مقاطع فولادی مثل نبشی و ناودانی آگاه شوید، کافی است که از اطلاعات سایت آهن یک دو سه استفاده کنید. مجموعه آهن یک دو سه، بیش از ۳۰ سال بهصورت تخصصی در حوزه تمامی مقاطع فولادی میلگرد تیرآهن و سایر محصولات فولادی مشغول به فعالیت است. مشتریان میتوانند از شنبه تا پنجشنبه از طریق شماره تلفن ۰۲۱۲۲۳۳۶۰۶۰ با ما تماس بگیرند.