پروفیل گالوانیزه چیست؟

پروفیل گالوانیزه که به آن روکش‌دهی‌شده نیز می‌گویند، پروفیلی پرکاربرد در صنایع مختلف به حساب می‌آید. منظور از گالوانیزه، روکش‌دهی فلزات به منظور پوشش دادن آنها در برابر خوردگی، زنگ زدگی و دیگر آسیب‌های محیطی است. این پروفیل مقاومت و دوام بیشتری برای استفاده در سازه‌های مختلف دارد. صنعت‌ ساختمان‌سازی، صنایع دریایی و خودروسازی از مهم‌ترین صنایعی است که این پروفیل در آن‌ها کاربرد دارد. پروفیلی که از آن صحبت می‌کنیم با روش‌های مختلفی گالوانیزه می‌شود. هر کدام از این روش‌ها، فایده‌های خاصی دارد. از آنجایی که اطلاعات کامل درباره پروفیل گالوانیزه، خرید و استفاده از این محصول را راحت‌‌تر می‌کند، در این مطلب ابتدا با هم می‌بینیم که پروفیل گالوانیزه چیست. سپس نگاهی به تاریخچه گالوانیزه‌کردن میندازیم. در ادامه تولید پروفیل گالوانیزه را بررسی می‌کنیم و ویژگی‌های این پروفیل را از نظر می‌گذرانیم. قول می‌دهیم با مطالعه این مطلب تا انتها، اطلاعات کاملی درباره پروفیل گالوانیزه بدست آورید.

 

آشنایی با تاریخچه پروفیل گالوانیزه

پروفیل گالوانیزه در گروه پروفیل‌هایی قرار می‌گیرد که تاریخچه‌ای خواندنی دارد. جالب است بدانید دیرینگی پروفیل‌ها به سال‌ها پیش باز گردد. حدود ۱۸۹۰ میلادی، مهندس‌های اسکاتلندی برای ساخت پلی بزرگ آستین بالا زدند. در آن زمان مصالح فلزی مانند امروز پیشرفت نکرده بود. به همین دلیل سازه‌های آهنی توان تحمل وزن بسیار زیادی را نداشتند. در نتیجه مهندسین برای تقویت آهن، ورقه‌های فولادی را به حالتی لوله‌مانند به یکدیگر پرچ کردند. این شرایط مقاومت آهن را در برابر وزن‌های بسیار زیاد، دوچندان می‌کرد. ابداع مهندسین برای ساخت پروفیل کارگر افتاد. آن‌ها توانست پلی مستحکم را با پروفیل‌های پر‌چ‌شده بسازند.

 با این حال در آن زمان جوشکاری به پیشرفت امروزی نرسیده بود. در نتیجه برای قراردادن لبه‌های پروفیل بر روی هم، از پرچ کمک گرفته می‌شد. این شرایط سال‌ها ادامه پیدا کرد و در اوایل سده بیستم میلادی تولید کارخانه‌ای پروفیل رواج یافت. فناوری جوشکاری در طول جنگ‌ جهانی دوم، پیشرفت چشمگیری داشت. این شرایط زمینه را برای جوش‌دادن لبه‌های پروفیل روی هم فراهم کرد. از آن زمان به بعد، تولید پروفیل در کارخانه‌های بزرگ دنیا رونق گرفت.

این پروفیل وزن بسیار زیادی را تحمل می‌کرد، با این حال از آنجایی که آهن دربرابر خوردگی و فرسایش، ضعیف است، مهندسین به دنبال روشی برای تقویت پروفیل می‌گشتند. این روش در دنیای صنعت با نام گالوانیزاسیون شناخته می‌شود.

فرآیند گالوانیزاسیون، ابتدا توسط دانشمندی ایتالیایی با نام گالوانی اختراع شد. در این فرآیند، پروفیل از حمامی محتویِ نیکل، روی، مس و سایر فلزات و عبور داده می‌شود. در نتیجه لایه‌ای از فلزی که آهن از آن گذر کرده، روی پروفیل قرار می‌گیرد. ناگفته نماند روش‌های دیگری نیز برای گالوانیزه‌کردن پروفیل وجود دارد که در اواسط این مطلب بیشتر درباره آن‌ها صحبت خواهیم کرد.

 

پروفیل گالوانیزه چیست؟

با توجه به توضیحاتی که درباره پروفیل مطرح کردیم، حتماً‌ متوجه شده‌اید که پروفیل، قطعه‌ای فلزی دراز و مستطیلی شکلی است که در انواع صنایع و کاربردهای مختلف به کار می‌رود. برای تولید پروفیل، ابتدا ورق‌های فلزی فلزی با ضخامت مشخص بریده می‌شود. سپس این ورق‌ها که حالتی تسمه‌مانند دارند، در دستگاهی با نام روُل فرمینگ قرار می‌گیرند. این دستگاه حالتی لوله‌مانند به تسمه‌های آهنی می‌دهد. در مرحله بعد تسمه‌های فولادی روی هم تراز می‌شود. در پایان لبه این تسمه به هم جوش داده می‌شود تا شکل‌و‌شمال پروفیل به خود بگیرد. همان‌گونه که اشاره کردیم، این پروفیل مقاومت چشمگیری در برابر تحمل وزن بسیار زیاد دارد. با این حال این پروفیل در برابر آسیب‌های محیطی مانند فرسایش و زنگ‌زدگی، چندان که باید و شاید مقاوم نیست. اینجاست که پای پروفیل گالوانیزه به صنعت باز می‌شود.

تجربه ثابت کرده بیشتر پروفیل های گالوانیزه، جنسی فولادین دارند. ناگفته نماند پروفیل‌هایی از جنس آلیاژهای آهن و روی نیز در بازار پیدا می‌شود. پروفیل های گالوانیزه برای تقویت قاب‌های در و پنجره‌های پی‌.‌وی‌.‌سی کاربرد دارند. صنایعی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌‌کنیم نیز در گروه دیگر کاربردهای پروفیل های گالوانیزه قرار می‌گیرند:

  • صنایع حفاظتی
  • سازه‌های ساختمانی
  • خطوط لوله‌کشی
  • تاسیسات
  • صنایع خودروسازی
  • صنایع کشاورزی
  • صنایع دریایی
  • ساخت سینی کابل در بسترهای خانگی و صنعتی

 

همان‌گونه که اشاره کردیم، مهم‌ترین ویژگی پروفیل های گالوانیزه، مقاومت زیاد این پروفیل‌ها دربرابر زنگ‌زدگی است. به همین دلیل هر کجایی که دیگر پروفیل‌ها در برابر زنگ‌زدگی و فرسایش مقاومت نداشته باشند، استفاده از پروفیل های گالوانیزه رواج پیدا می‌کند. در این زمینه می‌توان به قسمت‌های بیرونی ساختمان اشاره کرد. از آنجایی که این قسمت‌ها بیشتر در معرض رطوبت هوا و بارش برف و باران قرار دارند، پروفیل های گالوانیزه گزینه مناسبی به نظر می‌رسند.

 

پروفیل گالوانیزه چه انواعی دارد؟

با توجه به کاربردهای مختلف پروفیل های گالوانیزه، انواع مختلفی از این پروفیل‌ها در بازار وجود دارد. این پروفیل‌ها به لحاظ استاندارد نیز با استانداردهای مختلفی روانه بازار می‌شوند. پروفیل سبک گالوانیزه، پروفیل سنگین گالوانیزه، پروفیل گالوانیزه صنعتی و پروفیل گالوانیزه کشاورزی از انواع مختلف پروفیل های گالوانیزه به حساب می‌آیند. این پروفیل‌ها نسبت به دیگر پروفیل های گالوانیزه رواج بیشتری در بازار دارند. هر کدام از دسته‌هایی که به آن‌ها اشاره کردیم به انواع مختلف دیگری تقسیم می‌شوند. برای نمونه نگاهی به فهرست انواع پروفیل گالوانیزه بیندازید:

  • پروفیل گالوانیزه U48
  • پروفیل گالوانیزه C50
  • پروفیل گالوانیزه C100
  • پروفیل گالوانیزه F47
  • پروفیل گالوانیزه U100
  • پروفیل گالوانیزه L25
  • پروفیل گالوانیزه UH36
  • پروفیل گالوانیزه U70
  • پروفیل گالوانیزه C70

 

تمامی انواع پروفیل های گالوانیزه با روش‌های صنعتی و ماشین‌آلات خودکار ساخته می‌شود. این پروفیل‌ها بسته به صنایع مختلف در شکل‌های مربع و مستطیل حالت می‌گیرند. پروفیل‌های مربعی عموماً قطری از یک تا ۴ میلی‌متر دارند. قطر قوطی‌های مستطیلی نیز عموماً بین ۱ تا ۳ میلی‌متر است.

 

آماده‌سازی پروفیل گالوانیزه

مهم‌ترین مرحله ساخت پروفیل های گالوانیزه، پوشش‌دادن آن‌هاست. اگر فولاد به‌خوبی روکش داده نشود، پروفیل به اندازه کافی مقاوم نخواهد بود. به همین دلیل فرایند گالوانیزه‌کردن پروفیل اهمیت زیادی دارد. خوشبختانه روی به‌سادگی با ناخالصی‌های فولاد واکنش ندارد. در نتیجه پس از مرحله اول گالوانیزه‌کردن که پروفلی از حمام مذاب خارج می‌شود، می‌توان قسمت‌هایی که به‌درستی گالوانیزه‌نشده را اصلاح کرد. در این بین آماده‌سازی پروفیل برای روکش گالوانیزه نیز اهمیت زیادی دارد. این مراحل در سه بخش انجام می‌شود.

 

چربی زدایی

پروفیلی به‌خوبی گالوانیزه می‌شود که ناخالصی، چربی و آلودگی نداشته باشد. از آنجایی که تسمه‌های فولادی در حین مراحل تبدیل به پروفیل، چرب، آلوده و خاکی می‌شوند، قبل از هر چیز باید این آلودگی‌ها از سطح پروفیل پاک شود. در نتیجه چربی‌ زدایی، مرحله‌ای مهم در تولید پروفیل های گالوانیزه به حساب می‌آید. در این مرحله پروفیل از محلول‌های داغ اسیدی عبور می‌کند. این محلول‌ها، هر گونه آلودگی‌، روغن، چربی و خاک را از سطح آهن پاک می‌کنند. ناگفته نماند بعضی از ناخالصی‌ها به‌راحتی از سطح پروفیل پاک نمی‌شود. در این شرایط قبل از آغاز مراحل گالوانیزه، سطح آهن با روش‌های ماسه‌زنی، سند بلاست و دیگر شیوه‌های مکانیکی صیقل‌داده می‌شود.

 

اسیدیته

منظور از اسیدیته، محلول رقیق اسید سولفوریک گرم است. در این مرحله که گاهی اوقات از اسید کلریدریک هم استفاده می‌شود، زنگار از آهن زدوده می‌شود. به لطف این اسید‌ها، حتی زنگ‌زدگی‌های بسیار کوچک نیز از بین می‌رود تا پروفیل بدون هر گونه ناخالصی برای گالوانیزه‌شدن آماده باشد.

 

مرحله شار

حساسیت گالوانیزه‌کردن آهن برای ساخت پروفیل به اندازه‌ای است که پس از مراحل بالا، باز سطح پروفیل باید از هر گونه ناخالصی پاک شود. به همین دلیل در مرحله شار، از محلول روی کلرید آمونیوم برای پاک‌کردن ناخالصی‌های باقیمانده کمک می‌گیرند. این روش نه‌تنها ناخالصی‌ها را پاک می‌کند، بلکه لایه‌ای محافظ روی فولاد قرار می‌دهد.

 

پروفیل گالوانیزه با چه روشی تولید می‌شود؟

پروفیل های گالوانیزه با روش‌های مختلفی تولید می‌شوند. روش‌هایی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم در گروه روش‌های پرکاربرد تولید پروفیل در ایران قرار دارند.

 

فولاد پیش گالوانیزه

این روش که محبوبیت زیاد هم دارد، فولاد در مراحل تولید گالوانیزه می‌شود. روشی که از آن صحبت می‌کنیم به لحاظ سازوکار به روش گالوانیزه گرم شبیه است. ناگفته نماند تفاوت‌هایی نیز بین فولاد پیش گالوانیزه با روش گالوانیزه گرم وجود دارد. در این روش کویل‌های تسمه‌های فولادی با سرعت و در ابعاد بزرگ به صورت یکپارچه پوشش داده می‌شود.

 

فولاد گالوانیزه به شیوه گرم

در این مرحله از معرفی انواع روش‌های گالوانیزه‌کردن فولاد به روشی رسیدیم که رواج بیشتری دارد. این روش بیشتر برای ساخت پروفیل گالوانیزه مخصوص صنایع ساخت‌و‌ساز استفاده می‌شود. در این روش سطح مقطع‌های فلزی در حمام روی گذاشته می‌شوند. سپس این سطح مقطع‌ها در معرض حرارت ۴۳۵ درجه سانتی‌گراد قرار می‌گیرند. به لطف این حرارت زیاد، روی با فلز آهن واکنش ایجاد می‌کند. در نتیجه لایه‌های آلیاژ بین فلز روی و آهن ایجاد می‌شود. پس از رسیدن دما به درجه‌ای که اشاره کردیم، پوشش روی برای پروفیل کامل می‌شود. سپس پروفیل به آرامی از حمام روی مذاب بیرون می‌آید. در این مرحله روی مازاد را با فرایند سانتریفیوژ از پروفیل گالوانیزه‌شده پاک می‌کنند.

همان‌گونه که اشاره کردیم، این روش رواج بیشتری در بین دیگر روش‌های تولید پروفیل گالوانیزه دارد. دلیل این محبوبیت را می‌توان در کیفیت بالای پروفیل ‌های گالوانیزه تولید‌شده دانست. قسمت‌های جوش‌خورده این پروفیل‌ها کاملاً‌ با روی پوشانده می‌شود. در نتیجه هیچ قسمتی از پروفیل های گالوانیزه در معرض آسیب‌ قرار نمی‌گیرد. پروفیل‌هایی که با روش گرم تولید‌ شدند، انتخاب مناسبی برای شرایط مختلف آب‌و‌هوایی به حساب می‌آیند.

 

     

    پروفیل گالوانیزه شده با روش گرم چه مزایایی دارد؟

    فولاد گالوانیزه به شیوه گرم    ahan 123   2

    برای شما از پوشش کامل گالوانیزه روی پروفیل گفتیم. در کنار این ویژگی، پروفیل‌هایی که با روش گرم گالوانیزه شده‌اند، برتری‌های دیگری نیز دارند. جالب است بدانید گالوانیزه گرم، پروفیل را به مدت بیشتر از ۱۰۰ سال در برابر خوردگی مصون نگه می‌دارد. افزایش دوام پروفیل، در دسترس بودن، مطابقت پروفیل با صنایع مختلف و ظاهر زیبای این دسته از پروفیل‌ها از ویژگی‌های اصلی پروفیل گالوانیزه با روش گرم به حساب می‌آید.

     

    مقاومت پروفیل گالوانیزه با روش گرم در برابر فرسایش

    سازه‌های ساختمانی با هدف استقامت و دوام در درازمدت ساخته می‌شوند. به همین دلیل مقاومت سازه‌های فولادی در آب‌و‌هوای مختلف اهمیت زیادی دارد. خوشبختانه در این زمینه می‌توانید با خیال راحت روی پروفیل گالوانیزه‌شده با روش گرم حساب باز کنید. این پروفیل به راحتی در برابر زنگ‌زدگی و فرسایش دوام می‌آورد. به همین دلیل صاحبان صنایع و مهندسین ساختمان برای سازه‌هایی با عمر درازمدت از پروفیل گالوانیزه‌شده با روش گرم کمک می‌گیرند. این پروفیل به‌راحتی بیشتر از یک قرن در برابر زنگ‌زدگی و فرسایش محیطی دوام می‌آورد.

     

    ماندگاری پروفیل

    پروفیل گالوانیزه‌شده، دوام بسیار زیادی دارد. این پروفیل در دراز مدت هزینه‌ای برای تعمیر و نگهداری روی دست صاحبان صنایع قرار نمی‌دهد. مطالعات ثابت کرده پروفیل گالوانیزه در شرایط محیطی بسیار بد با آب‌و‌هوای نامناسب به‌راحتی تا ۷۰ سال دوام می‌آورد. حدود ۲۰ سال طول می‌کشد تا این پروفیل در معرض مستقیم آب، زنگ بزند. به لطف این شرایط،‌ در کنار شرایط آب‌و‌هوایی، پروفیل گالوانیزه برای استفاده در زیر زمین و بتن نیز مناسب به نظر می‌رسد.

     

    تنوع و مهیا بودن پروفیل گالوانیزه

    با توجه به تعریف‌و‌تمجید‌هایی که از پروفیل گالوانیزه مطرح کردیم، حتماً‌ متوجه شده‌اید که با پروفیلی پرکاربرد در صنایع مختلف روبه‌رو هستیم. این پروفیل در ابعاد متفاوت و شکل‌های مختلفی تولید می‌شود. روش‌های تولید پروفیل گالوانیزه نیز متنوع و کاربردی است. به لطف این شرایط پروفیل گالوانیزه متقاضی زیادی دارد. در نتیجه کارخانه‌های بزرگ به تولید انبوه این پروفیل می‌پردازند. از طرف دیگر روی و فولاد به عنوان مواد تشکیل‌دهنده این پروفیل شناخته می‌شوند. این مواد به وفور در کره زمین وجود دارد. به ویژگی‌هایی که گفتیم، خاصیت بازیافت فولاد را هم اضافه کنید. در نتیجه پروفیل‌های قدیمی را می‌توان بازیافت و دوباره استفاده کرد.

     

    فولاد گالوانیزه به شیوه سرد

    در این روش به جای حرارت، از ترکیبات شیمیایی برای گالوانیزه‌کردن فولاد کمک گفته می‌شود. در روش سرد، لایه‌ای نازک از جنس روی با شیوه الکترولیت شیمیایی به پروفیل پاشیده می‌شود. در این روش پس از آماده‌سازی پروفیل، آن را داخل حمام آبکاری روی می‌گذارند. روشی که به آن اشاره می‌کنیم بیشتر برای گالوانیزه ورق‌های فولادی و سیم‌ها استفاده می‌شود. پس از پایان مراحل گالوانیزه سرد، ضخامت پروفیل و روکش آن با دستگاه‌‌های خاص اندازه‌گیری می‌شود.

     

    پروفیل گالوانیزه در چه صنایعی کاربرد دارد؟

    پروفیل های گالوانیزه در صنایع مختلفی استفاده می‌شوند. انتخاب این پروفیل در صنایع مختلف باعث شده تا پروفیل‌هایی با ابعاد و ظاهر متفاوتی روانه بازار شود. صنایعی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم، از مهم‌ترین بازار پروفیل های گالوانیزه به حساب می‌آیند.

     

    پروفیل گالوانیزه در صنعت خودروسازی

    قیمت پروفیل گالوانیزه باعث شده بود تا این محصول فقط در خودروهای لوکس و اشرافی استفاده شود. با این حال مقاومت پروفیل های گالوانیزه شرایط را برای رواج این محصولات در خودروهای معمولی فراهم کرد. تقریباً می‌توان گفت خودرویی را سراغ نداریم که در ساخت آن از پروفیل های گالوانیزه کمک گرفته نشده باشد.

     

    پروفیل گالوانیزه در صنعت ساختمان

    همان‌گونه که اشاره کردیم، در کنار مقاومت و دوام، پروفیل گالوانیزه به لحاظ ظاهری نیز جلوه‌ای شیک و مشتری‌پسند دارد. به همین پروفیل های گالوانیزه برای ساخت نرده، لوله، بالکن، راه پله، نردبان، راهرو، ناودان و دیگر قسمت‌های ساختمان کاربرد دارد.

     

    پروفیل گالوانیزه در صنعت مخابرات

    دوام این پروفیل و مقاومت آن در برابر تغییرات آب‌وهوایی یکی از دلیل‌های اصلی برای استفاده پروفیل گالوانیزه در صنعت مخابرات است. پروفیل های گالوانیزه در جعبه‌های تقسیم و سیم‌کشی تلفن استفاده می‌شود. این پروفیل‌ها هزینه‌های تعمیر و نگهداری خطوط تلفن را به میزان چشمگیری کاهش می‌دهند.

    قیمت پروفیل گالوانیزه

    قیمت پروفیل گالوانیزه به عوامل مختلفی نظیر ابعاد، ضخامت، شکل و نوع روکش بستگی دارد. بطور کلی، قیمت پروفیل گالوانیزه در مقایسه با پروفیل های فولادی ساده، بیشتر است. البته باید توجه داشت که این تفاوت در قیمت با توجه به ویژگی های ویژه روکش گالوانیزه و مقاومت ویژه آن در برابر خوردگی، در مصارف و محل کاربرد، تغییر پیدا می‌کند. خوشبختانه برای آگاهی از قیمت پروفیل گالوانیزه نیازی نیست غم به دل خود راه دهید. آهن یک دو سه (آهن ۱۲۳) بهترین مرجع خرید انواع تیرآهن‌های باکیفیت از جمله انواع ورق با ارزان‌ترین قیمت‌هاست. با خرید از آهن یک دو سه (آهن ۱۲۳) می‌توانید سفارشات خود را در کوتاه‌ترین زمان ممکن تحویل بگیرید و از کیفیت و کارآیی آن مطمئن شوید. پیش از انتخاب محصول و تکمیل فرایند خرید، می‌توانید با کارشناسان فروش آهن یک دو سه (آهن ۱۲۳) و با شماره تلفن ۲۲۳۳۶۰۶۰ – ۰۲۱ تماس گرفته و در نهایت با دریافت مشاوره تلفنی، انتخاب بهتری را انجام دهید.

     

    پروفیل گالوانیزه با فایده‌های بسیار به محصولی پرکابرد در دنیای آهن‌آلات تبدیل شده است. امیدواریم اطلاعاتی که از پروفیل های گالوانیزه مطرح کردیم، آگاهی کامل درباره این پروفیل‌ها را برای شما به دنبال داشته باشد. در پایان پیشنهاد می‌‌کنیم اگر شما هم اطلاعات سودمندی درباره پروفیل های گالوانیزه دارید، این اطلاعات را در قسمت نظرات با ما و دیگر خواننده‌ها به اشتراک بگذارید.

     

    مطالب مرتبط:

     

     

    نظرتان راجع به این نوشته

    شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

    دیدگاه کاربران در رابطه با
    پروفیل گالوانیزه چیست؟